GARANT SIGURNOSTI

Osmani: Kosovske sigurnosne snage spremne su pridružiti se NATO savezu

Predsjednica Kosova naglasila je važnost formiranja kosovske vojske

Vjosa Osmani. Anadolija

N. Č.

28.11.2023

Predsjednica Kosova, Vjosa Osmani, izjavila je da su Kosovske sigurnosne snage (FSK) spremne pridružiti se drugim savezničkim vojskama u NATO savezu. Na svečanom događaju u kasarni Adem Jašari (Jashari) u glavnom gradu Prištini, Osmani je naglasila važnost formiranja vlastite vojske na Kosovu.

"FSK dokazna snaga"

- Da bi se došlo do ovoga, mnogo je krvi proliveno da Kosovo ima svoju vojsku. Stoga sam uvjerena da svaki vojnik ponosnije nosi ovu odoru i spreman je dati život za domovinu ako treba - izjavila je Osmani. 

Premijer Albin Kurti i ministar odbrane Ejup Makedonci (Maqedonci) također su prisustvovali događaju, zajedno s vojnim i diplomatskim predstavnicima.

Osmani je istakla da su FSK dokazana snaga koja učestvuje u mirovnim misijama sa savezničkim vojskama širom svijeta. Premijer Kurti naglasio je da je Vlada usredotočena na Ministarstvo odbrane te je udvostručila njegov budžet u manje od tri godine.

Utrostručili ulaganja u naoružanje

- Gotovo smo utrostručili ulaganja u naoružanje i više od četiri puta povećali broj naših oficira i vojnika koji se školuju u inostranstvu. U nepuna 32 mjeseca poslali smo 1.459 vojnika i oficira u inostranstvo-  dodala je Osmani.

FSK su osnovane 2009. godine kako bi osigurale operacije upravljanja krizama na Kosovu i izvan granica, te služile u operacijama civilne odbrane, prirodnim katastrofama i drugim izvanrednim situacijama. Kosovo je započelo proces transformacije u oružane snage zakonskim izmjenama 2018. godine, a očekuje se da će taj proces trajati 10 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.