HRVATSKA

Bivši specijalac optužen zbog prijetnji dječaku: "Poklat ću tebe i tvoju porodicu"

Na kraju mu je još poručio: "Nije mi problem izvaditi ti grkljan"

Bivši specijalac optužen zbog prijetnji dječaku. Goran Stanzl/PIXSELL

H. J. I.

4.1.2024

Vukovarsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 56-godišnjaka iz Vinkovaca koji je lani u oktobru na autobuskom stajalištu u mjestašcu u Slavoniji prijetio 15-godišnjem dječaku. Presreo ga je kada je izašao iz autobusa vraćajući se u večernjim satima iz škole.

Najprije ga je rukom uhvatio za vrat, a zatim i za majicu. U idućem trenutku dječak ja pao na tlo, a nasilnik je povikao: "Poklat ću tebe i tvoju porodicu. Poklao sam pola Vukovara, nije mi problem ni vas, čekat ću vas u Vukovaru". Na kraju mu je još poručio: "Nije mi problem izvaditi ti grkljan".

Hoće li biti kažnjen uslovno

I dok okrivljeni negira prijetnje učeniku, tužilaštvo od suda traži da mu izrekne kazneni nalog te njime odredi uslovu osudu od šest mjeseci zatvora s rokom kušnje od jedne godine.

Među dokazima za ovaj napad priložena je medicinska dokumentacija za žrtvu, zapisnik o ispitivanju žrtve, nalaz vještaka, iskazi svjedoka… Optuženik, inače bivši specijalac, negirao je krivnju. 

- Dječak se povrijedio dok je preskakao živicu i udario u spomenik kraj autobuskog stajališta. Nisam mu ni prijetio - naveo je u svojoj odbrani.

Ključni iskazi svjedoka

Okrivljeni je dalje objašnjavao kako mu se sin žalio na probleme s drugim učenicima, pa je reagirao. No, sin mu nije želio pokazati ko ga je tačno maltretirao.

Unatoč tome državno odvjetništvo ipak je podiglo optužnicu jer je povjerovalo iskazu napadnutog dječaka i četvero njegovih prijatelja, kao i snimci njegovog poziva nakon što se 56-godišnjak okomio na njega.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.