ŠEF KLUBA DPS-A

Nikolić: Inicijativu za smjenu Mandića proslijedili smo poslaničkim klubovima, posjeta Dodika predstavlja politiku razbijanja BiH

Inicijativa o specijalnim vezama izlazi iz ustavnih nadležnosti Mandića i Dodika, rekao je Nikolić

Sa konferencije za medije. DPS

S. S.

29.2.2024

Demokratska partija socijalista proslijedila je poslaničkim klubovima inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića. To je na konferenciji za novinare saopćio šef Poslaničkog kluba DPS-a Andrija Nikolić.

- Skupština je grubo zloupotrijebljena od strane njenog domaćina. Andrija Mandić je nedostojan mjesta predsjednika Skupštine. Postoji niz materijalnih dokaza da je u nelegalnom posjedu dvojnog drzavljanstva - rekao je Nikolić.

Prema njegovim riječima Mandić je nedogovornim odnosom doprinio kompromitaciji Skupštine, unižavajući Crnu Goru.

- Flagrantu zloupotrebu službenog položaja učinio je kada je zastavu druge države uveo u svoj Kabinet. Tako je unizio ugled sopstvene države zbog čega smo podnijeli krivičnu prijavu protiv njega - rekao je Nikolić.

Evropski put

On je ocijenio da posjeta predsjednika bosankohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika predstavlja politiku razbijanja BiH.

- Ovu inicijativu smo ponudili svim poslaničkim klubovima mimo ZBCG. Za inicijativu očekujemo podršku od svih razumnih politika. Očekujemo podršku od svih koji se deklarativno zalažu za evropski put Crne Gore. Evropski put Crne Gore je grubo napadnut” - istakao je Nikolić.

Šef poslaničkog kluba DPS-a je ocijenio da ono što želi Aleksandar Vučić nije Crna Gora u EU, već oblikovanu u "srpskom svetu", što je "uvezeno u Skupštinu najavom nekih specijalnih veza."

- Posjeta Dodika je bila poluzvaničnog karaktera. Najavljeno da to neće biti službena posjeta ali se pretvorilo u službenu posjetu. Stvara se anarhistički model ponašanja. Ovo je doprinos da kroz institucije rješavamo malignosti - kazao je.

On je pojasnio da je dovoljno deset potpisa da se procesuira inicijativa za smjenu Mandića.

- Mislim da je na sastanku bio istinski i pravi Andrija Mandić da u Skupštinu uvodi ljude koji negiraju genocid u Srebrenici. Mandić ce nastaviti sa opstrukcijama - poručio je Nikolić.

Nikolić je komentarisao i Sporazum o specijalnim vezama koji je Mandiću donio Dodik.

Interpelacija URA-e

- Inicijativa o specijalnim vezama izlazi iz ustavnih nadležnosti Mandića i Dodika. Vlade mogu da razgovaraju o specijalnim vezama. Odgovornost je na Vladi. Ne možemo pristati da se radi na srbizaciji Crne Gore - kazao je Nikolić.

Komentarišući informaciju da je građanski pokret URA najavio podnošenje interpelacije o radu ministra pravde Andreja Milovića, kojom će tražiti njegovo razrješenje sa funkcije, Nikolić je saopćio da ta interpelacija nije došla u Poslanički klub DPS-a.

- Kada stigne i kada se upoznamo sa njenim sadržajem, obavijestit ćemo vas - dodao je Nikolić.

Odgovarajući na pitanje zašto niko od predstavnika DPS-a nije bio na protestu ispred parlamenta zbog dolaska Dodika, Nikolić je rekao da su trebali da budu na tom skupu.

On smatra da je inicijativa za smijenu Mandića također, jedan vid protesta.

- Trebali su poslanici DPS-a da budu na protestu, ali ovo je naš protest - zaključio je Nikolić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.