ZAVRŠENO SASLUŠANJE

Crna Gora: Katniću i Lazoviću određen pritvor od 72 sata

Katnić i Lazović također su osumnjičeni su da su omogućili jednom od članova tog kriminalnog klana da izbjegne hapšenje

Katnić je odgovarao na pitanja tužioca. Fena

FENA

15.4.2024

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo (SDT) završilo je u noći na ponedjeljak saslušanje bivšeg glavnog specijalnog tužitelja Milivoja Katnića i nekadašnjeg visokog policijskog dužnosnika Zorana Lazovića i odredilo im pritvor od 72 sata.

Organizator kriminalne skupine

Lazovića, kako su pojasnili njegovi pravni zastupnici, terete da je organizator kriminalne skupine te za još dva kaznena djela zloupotrebe službenog položaja, a Katnića da je član Lazovićeve kriminalne organizacije.

- Zoran Lazović negirao je krivnju i nije odgovarao na pitanja specijalnog tužioca - rekao je njegov advokat Zoran Piperović.

Katnić je odgovarao na pitanja tužioca i nije angažirao pravnog zastupnika te mu je dodijeljen advokat po službenoj dužnosti.

Istraga protiv Katnića i Lazovića otvorena je zbog sumnje da su počinili kaznena djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja u predmetu ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru srpskim državljanima krajem 2020. godine, kada je beogradskim kriminalvima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću omogućen ulazak u Crnu Goru gdje su prisustvovali privatnom slavlju vođe kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera.

Belivuku i Miljkoviću se u Srbiji sudi za zločine koje su počinili nad pripadnicima druge kriminalne skupine u “kući strave” u beogradskom naselju Ritopek.

Katnić i Lazović također su osumnjičeni su da su omogućili jednom od članova tog kriminalnog klana da izbjegne hapšenje. Do tih dokaza crnogorsko Specijalno tužilaštvo došlo je zahvaljujući saradnji sa EUROPOL-om.

Kaznena djela

- Na osnovi međusobne saradnje i višemjesečnog koordiniranog djelovanja Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja i EUROPOL-a, lišeni su slobode M. K., bivši glavni specijalni tužilac i Z. L., bivši pomoćnika direktora Uprave policije, zbog sumnje da su počinili kaznena djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja - saopćio je nedjelju portparol SDT-a Vukas Radonjić.

UHapšenje Katnića i Lazovića pozdravili su najviši crnogorski dužnosnici, a oporba poziva na poštivanje pretpostavke nevinosti, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.