SRETAN KRAJ

Beba koja je pronađena u kanti za smeće u Zaprešiću ima novu porodicu i novo ime

Dijete je zdravo, otpušteno je i sada je u udomiteljskoj porodici

Ostavljena beba ima novu porodicu. Dnevnik.hr

E. Ć.

5.6.2024

Beba koja je u maju pronađena u kanti za smeće u Zaprešiću je udomljena, objavio je Dnevnik Nove TV

Nakon tri sedmice u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh, dijete je dobilo udomitelje, koji, kada novorođenče navrši tri mjeseca, mogu zatražiti posvojenje.

- Dijete je rođeno 13. maja i provelo je nešto malo manje od mjesec dana u zdravstvenoj ustanovi. Dijete je zdravo, otpušteno je i sada je u udomiteljskoj porodici. Bilo je teško cjelokupnom medicinskom osoblju oprostiti se od djeteta, bilo je dosta emotivno - rekao je Krešimir Hojsak, voditelj područnog ureda HZSR Zaprešić.

Procjena službi bila je da je udomiteljska porodica bolje rješenje od smještaja u domu. U papirima se vodi kao dijete nepoznatog porijekla. Prije smještaja riješeni su mu svi dokumenti. Bebu su u bolnici nazvali Ivan po dežurnom liječniku Ivanu Zovki koji mu je spasio život. No po izlasku je dobio novo ime i prezime.

- Moja prva ideja je da bude Srećko jer zaista je imao sretan splet okolnosti - rekao je Ivan Zovko, dežurni liječnik KB-a Sveti Duh.

Podsjetimo, novorođenče su u večernjim satima pronašla dvojica učenika dok su se vraćala s treninga. Nakon što je beba pronađena u kanti, policija je pokrenula opsežnu istragu koja je i dalje u toku. Slučaj su okvalificirali kao pokušaj teškog ubistva. Beba je čudom preživjela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.