BIH

Ljetujte u Surdupu!

Piše: Informativa.ba

17.4.2017

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća javnost cijele bivše SFRJ se nepodijeljeno zgražavala bešćutnom pljačkom tadašnjih bosanskohercegovačkih komunističkih velikana poput Nikole Stojanovića, Milanka Renovice, Avde Čampare i dr. u Neumu, a mnogi stariji čitaoci sjetit će se kultne naslovnice u tadašnjem Oslobođenju, "Neumlje u Neumu", piše Informativa.ba.

Naime, bukvalnom pljačkom ušli su u posjed, a nakon toga i vlasništvo, nad parcelama koje su praktično otete neumskom stanovništvu u naselju Surdup, a na kojem su potom nikle raskošne vile sa privatnim plažama, plaćane nepostojećim kreditima i hiperinflacionim spletkama tadašnjih partijskih lidera.

Oteto, prokleto je, u velikom broju slučajeva se pokazalo istinitim, osim u slučaju porodice Čampara koja i danas na mnogo suptilniji način koristi blagodati opljačkane imovine u Neumu.


Danas potpuno renovirana i preuređena vila u vlasništvu porodice Čampara, sa 5 luksuznih apartmana za izdavanje, omiljeno je ljetovalište SDA-ovih funkcionera, već dugi niz godina, a i kućni biznis federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše i državnog tužioca Dubravka Čampare. U miru privatne plaže funkcioneri mogu nesmetano odmarati se i planirati "velikodržavne projekte" za narednu godinu, a naveče zdravo se hraniti friško upecanom ribom pripremljenoj na vlastitom roštilju.

Inače, među članovima SDA koji nisu miljenici ove i još 4 poznate porodice kruže šaljivi SMS-ovi o tarifama i cjenovniku ljetovanja u Vili Surdup kod Aljoše i Dude.

Ove godine je normalna tarifa i sigurno neće biti navala, tako da ima još raspoloživih termina, ali za iduću godinu rezervacije su već aktualizirane, jer je izborna godina, a ljetovanja su u vremenu sastavljanja kandidatskih lista u junu i julu. Već su gotovo svi termini i sugeriše se primateljima SMS-ova da požure sa rezervacijama jer gosti, naročito iz Tuzlanskog kantona, naprosto razgrabiše svih pet opremljenih apartmana u tom periodu.

Napomena u SMS-u, "pošto je izborna godina tarifa je veća za 200%, a srdele sa roštilja koje ljubazni domaćini pripremaju svim gostima za večeru su u tom terminu 100 KM po komadu", piše Informativa.ba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.