OTKRIJTE KAKO

Potvrdili naučnici: Ovo piće pomaže pri gubitku kilograma na četiri nevjerovatna načina

Čak i kada sjedite ili se odmarate, vaše tijelo sagorijeva kalorije da bi podržalo procese kao što su disanje i varenje

Voda: Veoma važan faktor. firstcry parenting

E. Ag.

23.3.2024

Voda je piće bez kalorija koje efikasno gasi žeđ i hidrira tijelo. U vodi se može uživati u bilo koje doba dana bez štetnih posljedica. Predstavljamo nekoliko studija o tome kako voda utječe na kontrolu težine.

Iako je očigledan razlog zašto voda može da podstakne gubitak težine to što nema kalorija, to nije njena jedina prednost. Iako voda za piće neće biti panaceja za svakoga ko pokušava da smršavi, evo nekoliko načina na koji vam može pomoći na putu ka postizanju idealne težine.

Čak i kada sjedite ili se odmarate, vaše tijelo sagorijeva kalorije da bi podržalo procese kao što su disanje i varenje. Neki podaci pokazuju da voda za piće može povećati brzinu metabolizma, što znači da vas može podstaći da sagorijevate više kalorija u mirovanju. Ovo zauzvrat može povećati vašu dnevnu potrošnju energije i potencijalno rezultirati gubitkom težine. Studija objavljena u Nutrition & Diabetes istakla je da ispijanje pola litra vode dovodi do blago povećane potrošnje energije u mirovanju.

Doprinosi razgradnji masti

Prema članku iz 2016. objavljenom u časopisu Frontiers in Nutrition, voda je suštinska komponenta prirodnog procesa razlaganja masti u tijelu. Tijelo razlaže uskladištenu masnoću na glicerol i slobodne masne kiseline, koje tijelo koristi kao gorivo. Bez adekvatne vode, tijelo možda neće biti tako efikasno kada razlaže ovaj izvor energije, što otežava postizanje željenih ciljeva gubitka težine.

Stvara osjećaj sitosti

Stvaranje kalorijskog deficita može biti jedan od pristupa uspjehu u gubitku težine za neke ljude. A pošto osjećaj žeđi može izazvati želju za jelom (bez obzira da li je osoba zaista gladna), adekvatna hidratacija može vam pomoći da naučite da prepoznate i kontrolišete glad i sitost. Studija iz 2021. objavljena u časopisu Clinical Nutrition otkrila je da je voda za piće povezana sa nižim ukupnim unosom kalorija.

Pomaže u kontroli unosa slatkih pića

Za ljude koji redovno piju gazirane napitke ili konzumiraju druga pića puna šećera, njihova zamjena vodom će definitivno rezultirati smanjenim unosom kalorija, što može rezultirati gubitkom težine na duge staze. Zamjena dijetalnih gaziranih pića vodom također može donijeti neke prednosti, iako nema uštede kalorija kada se usvoji ova nova navika. Ali istraživanje objavljeno u International Journal of Obesity pokazuje da je zamjena dijetalnih pića vodom povezana sa gubitkom težine.

Koliko vode treba da pijete

Opća preporuka za unos tečnosti na dnevnom nivou je 3,7 litara tečnosti dnevno za muškarce i 2,7 litara za žene (u zavisnosti od klimatskog područja u kome osoba živi, fizičkih aktivnosti, fizičkih stanja kao što su trudnoća i opće zdravlje). Pri tome treba voditi računa da vodu unosimo i hranom i drugim tečnostima. Da biste smršavili, svakako treba piti vodu, ali i paziti na kvalitet i kalorijsku vrijednost namirnica, dovoljno se kretati i odmarati. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.