RIJEČ STRUKE

Bolest od koje sve više obolijevaju mladi

Uzrokuje snažnu bol u predjelu leđa, a najčešće se liječi fizikalnom terapijom

Kod diskopatije diskovi bivaju povrijeđeni iz različitih razloga. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

12.3.2022

Diskopatija se odnosi na degenerativno oboljenje diskova između pršljenova, a može se razviti bilo gdje u kičmi. Najčešće nastaje u lumbalnom ili cervikalnom dijelu kičme. Danas je ova bolest sve češća, a sve više obolijevaju i mladi zbog nepravilnog načina sjedenja. Uzrokuje snažnu bol u predjelu leđa koji je zahvaćen, a najčešće se liječi fizikalnom terapijom.


Mogući uzroci

Diskovi su „jastučići“ koji se nalaze između pršljenova koji čine kičmu fleksibilnom i ublažavaju stres. Kod diskopatije diskovi bivaju povrijeđeni iz različitih razloga. Do toga može doći zbog prevelike aktivnosti kao što je sport, ili zbog smanjene aktivnosti. Postoje dva moguća uzroka diskopatije:

degenerativni procesi su najčešći razlog diskopatije. Nastaje zbog dugotrajnog stajanja ili sjedenja u neobičnom položaju, što uzrokuje trošenje diska. Također, može nastati zbog trošenja diska starenjem, traume - kao što su udarac, saobraćajna nesreća, pad s visine, dizanje prevelikog tereta, iako su ovi uzroci rijetki slučajevi nastanka diskopatije.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

Simptomi diskopatije su bol, ukočenost i vrtoglavica. Također, intenzitet bola može biti u velikom rasponu. Od malog bola do onog koji će vam onemogućiti kretanje i bilo kakav vid pomicanja. Najčešći simptom je snažan bol u području povrijeđenog diska.


Prvi simptomi

Postoje još neki mogući znakovi diskopatije, a to su ukočenost mišića, ograničena pokretljivost, skolioza, smanjena osjetljivost na koži zahvaćenog područja, slabost i atrofija mišića, bol prilikom okretanja tijela.

Kod liječenja, prije svega, potrebno je ukloniti simptome. Ako je to samo diskopatija, nema drugih patoloških procesa u kičmi, onda to obično nije teško, jer ona dobro reagira na fizikalnu terapiju i masažu. Za ublažavanje i kontrolu bola korisno je uzeti vitamin B6, koji doprinosi obnavljanju hrskavice.


Fizikalna terapija

Fizikalna terapija koja se primjenjuje kod liječenja diskopatije je elektroterapija, termoterapija, magnetoterapija, terapijski laser, terapijski ultrazvuk, tecar terapija i manuelna masaža. Kada prođe bolna faza, slijedi najvažniji dio rehabilitacije - kineziterapija. Problem se rješava samo vježbanjem. Istežu se i ojačaju mišići kičme, posebno oni koji se nalaze na bolnom području.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.