NAŠA TEMA

Kako se izboriti s proljetnim umorom

Najčešći simptomi proljetnog umora su brzo umaranje, razdražljivost, slaba koncentracija te glavobolja, kazao dr. Baltić

Javlja se pospanost tokom dana. Ilustracija

Piše: Z. Karić

18.3.2022

Proljeće je vrijeme kada se organizam priprema na veće aktivnosti tokom lijepih dana i na neki način budi iz zimskog mirovanja. Proljetni umor, kaže mr. sci. dr. Abel Baltić, specijalista interne medicine, zapravo je osjećaj pojačanog umora koji se javlja u rano proljeće. Umor se proteže kroz cijelo proljeće i nestaje s dolaskom toplih dana.

- Važno je naglasiti da se radi o normalnom fiziološkom procesu. Karakterističan je za sve ljude u većem ili manjem obimu. Najčešći simptomi proljetnog umora su brzo umaranje, razdražljivost, pospanost tokom dana, slaba koncentracija te glavobolja - navodi dr. Baltić.


Postajemo iscrpljeni

Svi spomenuti simptomi, dodaje, zajedno vode ka smanjenju sposobnosti organizma za izvršavanje uobičajenih dnevnih aktivnosti. Dodaje kako postajemo razdražljivi, depresivni, tjeskobni, jednom riječju - iscrpljeni. Za sve ove tegobe odgovoran je sindrom proljetnog umora, koji je uzrokovan smanjenjem efikasnosti imunološkog sistema organizma.

- Ovaj sindrom posljedica je, prije svega, nedostatka vitamina i minerala, odnosno prehrane koja kalorijski, odnosno kvantitativno, može biti zadovoljavajuća, ali ne pokriva kvalitativne potrebe organizma koji prelazi u novo godišnje doba, koje opet nosi svoje specifične zahtjeve - ističe dr. Baltić.


Dr. Baltić: Unos vitamina C. Avaz

Dugo zimsko razdoblje, navodi naš sagovornik, često je povezano s jednoličnom prehranom koja dovodi do smanjenja ili potpunog iscrpljenja zaliha vitamina i minerala u našem organizmu, što uzrokuje smanjenje iskorištenosti kisika u ćelijama i slabljenje imunološkog sistema.


Bez željeza

- Prvi korak kojim sami sebi pomažemo u izlasku iz ovog neugodnog stanja je promjena prehrambenih navika. Većom potrošnjom namirnica koje sadrže velike količine vitamina C doprinijet ćemo bržem savladavanju simptoma proljetnog umora. Učinkovitost unosa vitamina C bit će znatno smanjena ako uz taj vitamin ne konzumiramo željezo jer ono pomaže u njegovoj apsorpciji - govori dr. Baltić.


Dodatni unos vitamina

Ovo intenzivno godišnje doba zahtijeva i dodatni unos vitamina u obliku različitih multivitaminskih formula i preparata kao dodataka prehrani. Od minerala, čija je prisutnost od velikog značaja u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa, treba posebno spomenuti magnezij. Usto što je važan za pravilan rad srca, mišića i nervnog sistema, on potiče metabolizam aktivacijom brojnih enzima neophodnih za pravilno odvijanje metaboličkih procesa.


Ako simptomi ne prolaze, javite se ljekaru

Korisnim se, kaže dr. Abel Baltić, smatra i unos vitamina E koji poboljšava cirkulaciju, neutralizira djelovanje slobodnih radikala i poboljšava djelovanje imunološkog sistema.

- Lecitin je materija koja, također, značajno doprinosi smanjenju simptoma proljetnog umora. Bogat je izvor vitamina B-grupe i važan je u očuvanju intelektualnih sposobnosti, a pozitivno djeluje i na raspoloženje, naročito u stanjima stresa. Također, ne smije se zanemariti značaj adekvatne hidracije. Preporučuje se unos najmanje dva litra vode dnevno - navodi dr. Baltić.


Važno je provoditi tzv. higijenu sna. Ilustracija

Na poboljšanje raspoloženja i smanjenje pospanosti možemo sami djelovati, i to tako da duže boravite na otvorenom i tako izložite tijelo dnevnoj svjetlosti.

- Osim navedenog, vrlo je važno provoditi tzv. higijenu sna. Potrebno je otići na spavanje ranije nego obično, a ujutro, nakon buđenja, odmah ustati, bez izležavanja u krevetu i produžavanja sna. Umor i malaksalost će biti povećani ako dan ne počnemo aktivno odmah nakon buđenja - kaže dr. Baltić.

Ako vam se čini da proljetni umor ne prolazi i da bi iza vaše iscrpljenosti mogao stajati zdravstveni problem, odmah se obratite ljekaru, jer uzrok može biti poremećaj u organizmu ili hormonalni problemi, kao što su, danas učestale, bolesti štitne žlijezde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.