NAŠA TEMA

Kako reagirati na pojavu hroničnog stresa

Može izazvati kako trenutne reakcije tako i one odgođene, čije posljedice počinjete osjećati dugo

Sačuvajte zdravlje. Ilustracija

Piše: Z. Karić

3.4.2022

Neki ljudi znaju upravljati stresom ili ga čak iskoristiti, međutim, postoje i oni koji se s ovim stanjem ne znaju izboriti. Stalni stres, kaže dr. Slobodan Nogo, utječe na vaše zdravlje, a često i ne slutite da su određene promjene u vašem blagostanju povezane upravo sa stresnim događajima. Stres može izazvati kako trenutne reakcije tako i one odgođene, čije posljedice počinjete osjećati nakon nekoliko dana, sedmica ili mjeseci.

- Osoba koja je pod stresom može se vrlo brzo početi osjećati loše. Među najčešćim problemima su poremećaji spavanja, glavobolja, preosjetljivost. U slučaju da faktori stresa ne nestanu, posljedice po zdravlje mogu biti prilično ozbiljne. Mogu se razviti mentalni poremećaji i hronične bolesti, naprimjer, srčani problemi, šećerna bolest - kaže dr. Nogo.


Dr. Nogo: Može dovesti do ozbiljnih problema. Avaz

Hronični stres može ozbiljno oštetiti i neurone u mozgu. Osobe koje su u stanju trajnog stresa počinju se žaliti na probleme s koncentracijom, poremećaje sna, nagle promjene raspoloženja, povećanu emocionalnost. Žena može imati problema s ciklusom, ne može zatrudnjeti. Već postojeći zdravstveni problemi mogu se pogoršati, naprimjer, oni koji pate od migrene navode da se učestalost glavobolja povećava.

- Stanje se, također, može pogoršati ovisno o tome na koji način osoba izabere da se nosi sa stresom, prejedanje ili odbijanje jela, zloupotreba alkohola, pušenje. Sve to negativno utječe na zdravlje i može dovesti do ozbiljnih problema - navodi dr. Nogo.

Hronično povišen nivo hormona kortizola tokom stresa može utjecati na nivo svih drugih hormona. Ovo, također, može imati brojne posljedice.

 Važno je zapamtiti da oporavak od stresa i suočavanje s njim nije lagan proces i u nekim slučajevima može i treba se odvijati pod nadzorom specijaliste psihijatra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.