NAŠA TEMA

Dr. Gordane Vuković, pedijatrica: U BiH nema zabilježen slučaj oboljele djece od hepatitisa

Dovodi do jake upale jetre tako da dijete dospije do transplantacije, kazala je dr. Vuković

Ne zna se šta uzrokuje infekciju kod mališana. Ilustracija

Piše: Z. Karić

13.5.2022

Pojava novog tipa hepatitisa od kojeg obolijevaju samo djeca i koji je vrlo agresivan izazvala je veliku zabrinutost u svijetu. Ono što je još gore u cijeloj ovoj situaciji je to što se još uvijek ne zna tačan uzročnik ove infekcije, kazala je dr. Gordane Vuković, specijalista pedijatar, te dodaje kako je najvjerovatnije adenovirus serotip 41 uzročnik, ali to još nije sigurno.


Biti oprezan

- Simptomi kod novog tipa hepatitisa su temperatura, mučnina, povraćanje, proliv, stolica bude bijela, a urin taman kao pivo, koža požuti kao i beonjače. Ono što je važno istaći je da je vrlo agresivan i dovodi do jake upale jetre tako da dijete dospije do transplantacije. Čak se spominjalo da svako deseto oboljelo dijete dospije do transplantacije, međutim nije baš taj broj toliki – govori dr. Vuković.


Dr. Vuković: Može izazvati smrtnost. Avaz

Također, dodaje dr. Vuković, novi hepatitis izaziva i smrtnost kod djece. Kako kaže jedno dijete je umrlo u Rumuniji, a u Srbiji je jedno na liječenju jer se sumnja na hepatitis te vrste, tako da treba biti oprezan.


Analiza urina

- Kod nas još nema zabilježen slučaj oboljele djece, međutim treba biti oprezan. U slučaju da se kod djeteta pojavi proliv i povraćanje treba odmah reagirati kako se nebi dalje razvilo i došlo do ovog oboljenja. Preporuka je da se uradi analiza urina na žučne boje – savjetuje dr. Vuković.

Ono što se za sada zna, dodaje dr. Vuković, je da se prenosi orofekalnim putem. Znači prljave ruke, zaražena hrana u dodiru s ustima i eto zaraze. Napominje da treba voditi računa o higijeni. Prati ruke prije uzimanja hrane, kod obrade hrane, prije korištenja WC i poslije...


Higijena je važna

Vakcine, kaže dr. Vuković, imaju protiv nekih tipova hepatitisa, ali nema protiv adenovirusa jer pitanje je šta je to?.

- Moj savjet je da treba voditi računa o higijeni djece. Ne vodite ih na bazene, tamo gdje se mogu lako zaraziti. Djeca mokre u bazen, voda se tako zarazi i eto problema. Ako ih ipak odlučite odvesti na bazen obavezno ih istuširajte prije i poslije kupanja. Međutim, moj savjet je da se djeca ne vode na bazene – kaže dr. Vuković.

Nema zaštićenih

Prema riječima dr. Vuković uglavnom obolijevaju djeca od mjesec do 10 godina, ali može se javiti i do 16 godina,dok odrasle niko nije spominjao. Da li je to razlog bolja higijena ili je ovaj virus koncentriran samo na djecu to niko još ne zna.

- Vidjeli ste da su djeca bila otporna na koronu. Više su bila prenosioci nego oboljeli. Međutim, sada oni češće obolijevaju nažalost. Treba dobro oprezan i voditi računa kod svakog proliva i povraćanja jer ima dosta i rotavirusa. Ako dođe do navedenih simptoma obratite pažnju na boju kože. Kod rotavirusa se ne javlja žuta boja kože niti dijete ima taman urin ni bijelu stolicu – navodi dr. Vuković.

Naša sagovornica dodaje da se u slučaju hepatitisa koristi simptomatska terapija, a to je mirovanje. Također je naglasila da su djeca kod nas vakcinisana ali protiv hepatitisa B, ne i protiv drugih tako da su uglavnom sva djeca u opasnosti.


Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.