SARAJEVO

Općina Stari Grad i Grad Sarajevo zajedno će sanirati saobraćajnicu od Darive do Kozije ćuprije

Općina Stari Grad i Grad Sarajevo zajedno će sanirati saobraćajnicu od Darive do Kozije ćuprije. Općina Stari Grad

Piše: M. D. A.

1.10.2021

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić potpisali su danas sporazum o saradnji na zajedničkom projektu sanacije lokalne saobraćajnice od Darive do Kozije ćuprije. Kompletna dionica dužine oko 1.600 metara bit će potpuno sanirana, a radovi počinju u ponedjeljak. Projekat je vrijedan 316.116 KM, a finansiraju ga Općina Stari Grad i Grad Sarajevo u jednakim omjerima.

Hadžibajrić i Karić najavili nastavak saradnje

Samo saradnjom i radom u interesu građana mi zaista idemo naprijed - poručili su načelnik Hadžibajrić i gradonačelnica Karić prilikom potpisivanja sporazuma.

„Istakao bih izuzetno dobru saradnju sa gradonačelnicom koja je pokazala je dobru volju i interes da zajedno realizujemo projekte kojih će u budućnosti biti još. U ponedjeljak počinje naš zajednički projekat sanacije puta od Darive do Kozije ćuprije koji uključuje i plato na Darivi i prilazni put. Zajedno smo sanirali dio Bistričkog potoka, a sanirat ćemo i preostali dio,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić. „Jedan od projekata koje ćemo zajedno raditi je i uređenje korita Miljacke od Bentbaše do mosta na Drveniji, a imamo u planu i druge projekte o kojima je još rano govoriti,“ dodao je. „Što se tiče Darive, moram istaći da smo posljednjih godina uložili oko 400.000 KM u ovaj dio i da je na kompletnoj dionici od Bentbaše do Kozije ćuprije uvedena LED rasvjeta. Igralište na kojem se nalazimo sagradili smo sa Ambasadom Švedske u BiH 2019. godine i koštalo je 180.000 KM, a još 30.000 KM uloženo je u video nadzor,“ kazao je načelnik Hadžibajrić koji je još jednom podsjetio da u pojasu 100 metara od rijeke Miljacke nije dozvoljena nikakva gradnja, ali da se razmatra mogućnost postavljanja privremenih objekata čime bi se ubuduće obogatila ponuda na ovoj lokaciji.

Gradonačelnica Karić podsjetila je kako je na početku mandata kazala je izuzetno važno na Grad Sarajevo sarađuje sa gradskim općinama.

„Kada sam rekla da ću sarađivati sa općinskim načelnicima od prvog dana imam veliku podršku načelnika Ibrahima Hadžibajrića. I prvi projekat na kojem sarađuju Grad Sarajevo i jedna od četiri gradske općine je ovaj sa Općinom Stari Grad. Zadovoljstvo mi je što smo danas potpisali zajednički sporazum o rekonstrukciji dijela saobraćajnice od Darive do Kozije ćuprije“, istakla je gradonačelnica Karić, te dodala: . „Ovo je projekat koji je od izuzetnog značaja, koji je javno dobro i koji će sigurna sam koristiti svim našim građanima, našoj djeci ali i turistima koji će sigurno vrlo rado prošetati ovim dijelom i uživati u našim ljepotama. Iskreno se nadam da ćemo načelnik Hadžibajrić i ja i u budućnosti imati još sličnih zajedničkih projekata“.

Uklanjanje asfalta i čišćenje jaraka

Projekat uključuje sanaciju dionice u dužini od oko 1600 metara. Riječ je o kraku ulice Dariva (prilazni put Darivi), plato (parking), te saobraćajnici od mosta na Darivi do mosta Kozja ćuprija. Radit će se uklanjanje oštećenog asfalta, mašinsko čišćenje odvodnih jaraka, ugradnja novih šahtova itd. Nakon toga, planirano je navlačenje tamponskog materijala, ravnanje, te postavljanje zaštitnog habajućeg sloja asfalta.


Općina Stari Grad i Grad Sarajevo zajedno će sanirati saobraćajnicu od Darive do Kozije ćuprije - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.