SAOPĆENJE

U Kantonu Sarajevo ponovo dostupni svi podaci o kvalitetu zraka

Nakon što je okončana obavezna kalibracija analizatora na četiri mjerne stanice, ponovo se mogu pratiti rezultati prisustva sumpordioksida, navode iz resornog ministarstva

Kvalitet zraka mjeri se na lokacijama Ilijaš, Otoka i Vijećnica. AVAZ

L. M.

8.10.2021

IzMinistarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo obavještavaju da su ponovo dostupni svi podaci o kvalitetu zraka u Kantonu Sarajevo.

- Nakon što je okončana obavezna kalibracija analizatora na četiri mjerne stanice, ponovo se mogu pratiti rezultati prisustva sumpordioksida na lokaciji mjerne stanice Ilidža, te sumpordioksida, azotnih oksida, ozona i ugljenmonoksida na lokacijama Ilijaš, Otoka i Vijećnica - navode iz Ministarstva.

Podsjećaju da su analizatori za mjerenje ovih supstanci bili na eksternoj kalibraciji u Republici Hrvatskoj, zbog čega je i došlo do privremene obustave objave podataka o njihovim vrijednostima. Prethodno je obavljen i veliki godišnji servis koji podrazumijeva zamjenu svih rezervnih dijelova, kao i provjeru funkcionalnosti opreme prema preporukama proizvođača.

To su obavezne procedure, koje se provode u skladu sa federalnim Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka i definiranju vrsta zagađujućih materija, graničnih vrijednosti i drugih standarda kvaliteta zraka.

- Svi analizatori su u punoj funkciji. Uspješno su prošli kalibraciju, te je svaki analizator dobio originalni certifikat za ispravnost i tačnost mjerenja, zahvaljujući, prvenstveno, na vrijeme obezbijeđenim rezervnim dijelovima i velikom servisu analizatora. Analizatori su dobili najviše ocjene i neformalno se smatraju najboljim u regionu prema parametrima rada - navode iz resornog Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.