TRAKAVICE

Bivša direktorica ’savila tabak’: Pendek će tužiti ministra Hadžiahmetovića za klevetu o zapošljavanjima u ViK-u

Njoj se nigdje to ne stavlja na teret niti je ona smijenjena zbog toga, naglašavaju Alija Galijatović i Mirza Pecikoza

Pendek i Hadžiahmetović. Avaz

Piše: A. Nalo

11.11.2021


Bivša direktorica “Vodovoda i kanalizacije” (ViK) Aida Pendek smijenjena je na osnovu izvještaja Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. U zaključku se preporučuje njena smjena zbog koruptivnih radnji prilikom provođenja konkursne procedure, kazao je Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.


Odbačene tvrdnje

Ove tvrdnje je kategorički odbacila Pendek, posebno reagirajući na to da je smijenjena zbog koruptivnih radnji, što je, kako tvrde advokati, u potpunosti netačno.

- Ovakve tvrdnje su netačne, usmjerene isključivo na diskreditaciju naše stranke i nanošenje štete njenom ugledu i časti. Iz dispozitiva i obrazloženja rješenja o razrješenju Pendek s pozicije v. d. direktora, sadržine inicijative Ureda, nesumnjivo proizlazi da se njoj nigdje ne stavljaju na teret bilo kakve „koruptivne radnje“ niti je ona smijenjena zbog toga - naveli su angažirani advokati Alija Galijatović i Mirza Pecikoza.

Prema njihovim riječima, nakon što je Pendek, kao tadašnja direktorica ViK-a, zaprimila više primjedbi i žalbi na postupak provođenja javnog oglasa za prijem radnika u radni odnos raspisanog 7. maja 2021. godine, odbila je da potpiše odluku o prijemu u radni odnos kandidata s liste uspješnih, a koju je dostavila komisija, te je o svemu odmah obavijestila i Ured te tražila od njih daljnje upute.


Radni odnos

Zamjerke su se odnosile i na to da mnoge kandidate komisija koja je provodila konkursnu proceduru uopće nije pozvala na razgovor.

- Zauzvrat, umjesto da bude podržana u borbi protiv nezakonitog zapošljavanja u ViK-u, Pendek je odmah nakon toga razriješena s pozicije v. d. direktora, i to isključivo iz razloga što je, kao odgovorna osoba, postupala svjesno i odbila da svojim potpisom ozakoni nezakonito vođen postupak u radni odnos. To je potvrdila i inspekcija KUIP-a koja je odmah nakon saznanja o nepravilnostima sve prijavila nadležnim organima - istakli su advokati.

Oni su Općinskom sudu Sarajevo podnijeli tužbu kako bi se poništilo kao nezakonito rješenje o njenom razrješenju s pozicije v. d. Parnični postupak je u toku.

Tužbe za naknadu štete zbog klevete od ministra Hadžiahmetovića u mnogim medijskim nastupima na račun Aide Pendek advokati će podnijeti u narednom periodu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.