SARAJEVO

Softić-Kadenić na obilježavanju godišnjice masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića: Zločinci moraju biti adekvatno kažnjeni

Prije 28 godina eksplodirao je minobacački projektil kalibra 120 mm, od čijeg dejstva je smrtno stradalo sedam, a teže i lakše ranjeno četvero naših sugrađana

Položeno cvijeće i odata počast žrtvama masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića. VLADA KS

Piše: E. Ma.

29.11.2021

Delegacija Kantona Sarajevo, koju je predvodila ministrica pravde i uprave Darja Softić-Kadenić, danas je položila cvijeće i odala počast žrtvama masakra u ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47.

Na tom mjestu prije 28 godina eksplodirao je minobacački projektil kalibra 120 mm, od čijeg dejstva je smrtno stradalo sedam, a teže i lakše ranjeno četvero naših sugrađana. Granata je ispaljena s agresorskih položaja koji su se nalazili na području Hladivoda. Tom prilikom, ubijeni su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

U obraćanju prisutnim ministrica Softić-Kadenić naglasila je da je veoma važno sjećati se ubijenih i ranjenih građana Sarajeva, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, već posebno zbog budućnosti.

Prema njenim riječima, potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje, niti bilo gdje drugo na svijetu.



Stalnim granatiranjima i snajperima je ubijeno više od 12.000 građana Sarajeva

- Svirepa ubistva i masakri građana širom Sarajeva i Bosne i Hercegovine nisu bili slučajni i to treba jasno reći. Ovo je prilika da se podsjetimo na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli. A kao da život bez vode, električne energije i hrane nije dovoljna patnja. Stalnim granatiranjima i snajperima je ubijeno više od 12.000 građana Sarajeva, od toga 1.601 dijete. Ni u kakvim konotacijama ne volim praviti podjele među ljudima, ali osjećam potrebu da spomenem da neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost - kazala je Softić-Kadenić.

Podsjetila je i da je za zločine počinjene u Sarajevu Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske na maksimalnu kaznu, doživotni zatvor.

Dodala je i da je Dragomira Miloševića, koji je naslijedio Galića, a koji je nastavio zločine nad Sarajlijama, Sud osudio na 33 godine, te da je na kaznu doživotnog zatvora osuđen i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske. On je između ostalog optužen i za udruženi zločinački poduhvat koji je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja.


Naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana

- Ipak, premalo je osuditi nekoliko ljudi samo za patnju svih građana Sarajeva tokom četiri godine opsade, a kamo li za više od 12 hiljada ubijenih građana i djece, više od 60.000 ranjenih. No, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni - zaključila je ministrica Softić Kadenić.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su porodice ubijenih, predstavnici Općine Centar, te Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.