SARAJEVO

Ortopedi Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" ponovo rade operacije ugradnje vještačkog koljena

Inače, u Općoj bolnici se svakodnevno nastoji poboljšati usluga

Uposlenici Opće bolnice u Sarajevu. PRESS SLUŽBA / AVAZ

A. O.

15.9.2022

U Opću bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", od ove sedmice pacijenti mogu dobiti uslugu ugradnje vještačkog koljena, a ugrađuju se proteze najnovije generacije.

S obzirom da su potrebe za ovom operacijom u BiH velike i liste čekanja na operaciju duge, ponovo je u Općoj bolnici uvedena ova procedura jer postoje svi uslovi za izvođenje operativnog zahvata , educirano medicinsko osoblje, moderne operacione sale, dijagnostička služba, fizikalna terapija, a pacijenti će se liječiti brzo i efikasno.


Vraćanje aktivnostima

Ovim operativnim zahvatom i ugradnjom proteze najnovije generacije pacijent se nakon tretmana uspješno vraćaju aktivnom životu.

Inače, u Općoj bolnici se svakodnevno nastoji poboljšati usluga, a u posljednje vrijeme medicinski tim odjela za gastroenterologiju uspješno radi zahvat endoskopskom retrogradnom holangio- pankreatografijom (ERCP).

Ova metoda podrazumijeva interventni, multidisciplinarni pristup u dijagnostici i tretiranju oboljenja jetre, žučne kese, žučnih vodova, gušterače, glavnog kanala pankreasa, uključujući žučno kamenje, zapaljenske strukture, te karcinome, a izvodi se kombinacijom endoskopskog pristupa i RTG dijagnostike.


Poboljšana dijagnostika

Pored toga, Opća bolnica je prva u regionu uvela Motornu spiralnu enteroskopiju, kojom se efikasno može uraditi dijagnostika i terapija tankog crijeva i svih nedostupnih dijelova probavnog trakta koji se ne mogu vidjeti endoskopijom, a koje su potrebne radi uzimanja biopsičkih uzoraka ili zaustavljanja krvarenja te Interventni endoskopski ultrazvuk ,kojim se radi pregled i biopsija unutrašnjih organa.

Uvođenjem ove tri visoko sofisticirane procedure značajno je poboljšana dijagnostika i tretman bolesti probavnog trakta te brže i efikasnije liječenje naših pacijenata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.