NJUJORK Saopćeno iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja

Dvije mačke u SAD zaražene koronavirusom

Životinje, ljubimci mogu biti zaraženi, ali nema dokaza da je virus prenesen sa životinje na čovjeka

Avaz.ba

Mačke su imale blaža respiratorna oboljenja

Foto: Ilustracija


Dvije mačke u Njujorku postale su prvi kućni ljubimci u SAD zaraženi koronavirusom, ali nema dokaza da životinje mogu prenijeti oboljenje na ljude, saopćeno je danas iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC). 

Mačke, koje su s odvojenih lokacija u državi Njujork, imale su blaža respiratorna oboljenja i očekuje se da će se u potpunosti oporaviti.  U saopćenju CDC-a izraženo je uvjerenje da su ljubimci zaraženi virusom od ljudi u kući iz koje su ili od komšiluka. 

- Životinje, ljubimci mogu biti zaraženi, ali nema dokaza da je virus prenesen sa životinje na čovjeka - naglasio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazna oboljenja doktor Entoni Fauči (Anthony Fauci).

  • Samo je nekoliko slučajeva zaraze kućnih ljubimaca koronavirusom širom svijeta

    Samo je nekoliko slučajeva zaraze kućnih ljubimaca koronavirusom širom svijeta

    Foto: Ilustracija


Samo je nekoliko slučajeva zaraze kućnih ljubimaca koronavirusom širom svijeta. Prema podacima američke Veterinarsko-medicinske asocijacije, mačka u Hong Kongu bila je pozitivna na virus i nije davala nikakve simptome, dok se mačka u Belgiji oporavila devet dana nakon što se razboljela.

Društvo za očuvanje života u divljini saopćilo je da su pet tigrova i tri lava u zoološkom vrtu u Bronksu u Njujorku, također, bili pozitivni na koronavirus, uključujući tigra koji nije pokazivao simptome.

Grad Njujork je epicentar pandemije koronavirusa u SAD, gdje je najveći broj zaraženih ljudi, 830.000. Preminulo je 47.050 oboljelih. 

Više o temi Njujork

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na