NJUJORK

Dvije mačke u SAD zaražene koronavirusom

Životinje, ljubimci mogu biti zaraženi, ali nema dokaza da je virus prenesen sa životinje na čovjeka

Mačke su imale blaža respiratorna oboljenja. Ilustracija

Avaz.ba

23.4.2020

Dvije mačke u Njujorku postale su prvi kućni ljubimci u SAD zaraženi koronavirusom, ali nema dokaza da životinje mogu prenijeti oboljenje na ljude, saopćeno je danas iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC). 

Mačke, koje su s odvojenih lokacija u državi Njujork, imale su blaža respiratorna oboljenja i očekuje se da će se u potpunosti oporaviti.  U saopćenju CDC-a izraženo je uvjerenje da su ljubimci zaraženi virusom od ljudi u kući iz koje su ili od komšiluka. 

- Životinje, ljubimci mogu biti zaraženi, ali nema dokaza da je virus prenesen sa životinje na čovjeka - naglasio je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazna oboljenja doktor Entoni Fauči (Anthony Fauci).


Samo je nekoliko slučajeva zaraze kućnih ljubimaca koronavirusom širom svijeta. Ilustracija

Samo je nekoliko slučajeva zaraze kućnih ljubimaca koronavirusom širom svijeta. Prema podacima američke Veterinarsko-medicinske asocijacije, mačka u Hong Kongu bila je pozitivna na virus i nije davala nikakve simptome, dok se mačka u Belgiji oporavila devet dana nakon što se razboljela.

Društvo za očuvanje života u divljini saopćilo je da su pet tigrova i tri lava u zoološkom vrtu u Bronksu u Njujorku, također, bili pozitivni na koronavirus, uključujući tigra koji nije pokazivao simptome.

Grad Njujork je epicentar pandemije koronavirusa u SAD, gdje je najveći broj zaraženih ljudi, 830.000. Preminulo je 47.050 oboljelih. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.