ISTRAŽIVANJA

Američka Nacionalna obavještajna direkcija: Koronavirus nije proizvod čovjeka

Traje istraga o navodima da je epidemiju izazvalo prenošenje virusa sa životinja na čovjeka i tvrdnjama da se to možda dogodilo i nesretnim slučajem u jednoj kineskoj laboratoriji

Čovjek nije stvorio koronavirus. Agencije

Avaz.ba

30.4.2020

Američka Nacionalna obavještajna direkcija (DNI) saopćila je da je zaključila da novi tip korona virusa, koji je izazvao pandemiju COVID-19, nije nastao kao plod čovjekovog rada i da nije bilo poigravanja s njegovom genetikom.

- Obavještajna zajednica saglasna je s naučnim tvrdnjama da čovjek nije stvorio koronavirus, niti je je vršio njegove genetske modifikacije - navodi se u saopćenju DNI-ja.

U saopćenju se dalje navodi da i dalje traje istraga o navodima da je epidemiju izazvalo prenošenje virusa sa životinja na čovjeka i tvrdnjama da se to možda dogodilo i nesretnim slučajem u jednoj kineskoj laboratoriji.


Laboratorija Instituta za virologiju udaljena par kilometara od ileglane pijace. Agencije

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) u više navrata je kazala da je pandemija COVID-19 možda krenula iz kineske laboratorije u Wuhanu.

Šef američke diplomacije Majk Pompeo (Mike) pozvao je kineske vlasti da dozvole stranim stručnjacima da uđu u laboratorij u Wuhanu i istraže da li je koronavirus na čovjeka prenesen u tom kompleksu. On je kazao da je laboratorija Instituta za virologiju u Wuhanu udaljena svega par kilometara od ilegalne pijace na kojoj se prodaje divljač.

Kineske vlasti tvrde da su te tvrdnje neosnovane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.