SVJETSKO TRŽIŠTE

Cijene nafte pale više od 8 posto

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 8,4 posto, na 38,73 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8,3 posto, na 36,26 dolara

Rast cijena nafte prekinut zbog neizvjesnosti o kraju pandemije. Ilustracija

Avaz.ba

15.6.2020

Cijene nafte na svjetskim tržištima prošle su sedmice oštro pale, prvi put nakon šest sedmica rasta, jer su splasnule nade u brzi oporavak svjetske privrede  od koronakrize, a time i potražnje za 'crnim zlatom'.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 8,4 posto, na 38,73 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 8,3 posto, na 36,26 dolara.

Rast cijena nafte prekinut zbog neizvjesnosti o kraju pandemije.

Uspon cijena nafte, koji je trajao šest sedmica, prekinut je zbog straha da možda završetak pandemija koronavirusa još nije na vidiku, s obzirom na to da približno polovina saveznih država u SAD-u bilježi rast novih slučajeva zaraze.


Posljednjih mjeseci cijene su nafte rasle jer su se ulagači nadali brzom oporavku globalne privrede. Ilustracija

Posljednjih mjeseci cijene su nafte rasle jer su se ulagači nadali brzom oporavku globalne privrede od koronakrize, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti u svijetu.

Međutim, prošle su sedmice ulagače razočarale ekonomske procjene i poruke američke centralne banke. Fed je, naime, u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, objavio da bi u ovoj godini američka privreda mogla pasti 6,5 posto, a iduće porasti 5 posto.

Poručio je, također, da će ključne kamatne stope ostati niske sve do 2022. godine jer, kako je rekao predsjednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell), predstoji dugi put oporavka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.