POSLIJE 50 GODINA ZATVORA

Ubici Roberta Kenedija odobreno puštanje na uvjetnu slobodu, senatorovi sinovi govorili u prilog tome

Sirhan Sirhan je osuđen na ubistvo prvog stepena i kaže da se ne sjeća ubistva

N. Aj.

Sirhan Sirhan

Foto: Agencije


Ubica američkog senatora Roberta F. Kenedija (Kennedy), Sirhan Sirhan, bit će pušten na uvjetnu slobodu poslije 50 godina provedenih u zatvoru, a nakon što su dvojica Kenedijevih sinova govorila u prilog njegovom puštanju, piše Glas Amerike.

Ova odluka je velika pobjeda za 77-godišnjeg zatvorenika kome je 15 puta odbijen zahtjev za uslovnu.

Kalifornijski Odbor za puštanje na uvjetnu slobodu razmatrat će ovu odluku u narednih 90 dana, a onda će biti poslata guverneru koji ima 30 dana da odluči da li će je potpisati ili odbiti, ili tražiti da se izmjeni.

Daglas Kenedi (Douglas Kennedy), koji je bio malo dijete kada mu je otac ubijen 1968. godine, rekao je da ga je pogodilo Sirhanovo kajanje i da treba da bude pušten na uslovnu, ako više ne predstavlja prijetnju.

- Uspio sam da se vidim oči u oči sa gospodinom Sirhanom, preplavljen sam emocijama. Mislim da sam cijeli život živio u strahu od njega i zahvalan sam što danas mogu da vidim da je on ljudsko biće koje zaslužuje ljubav i empatiju - rekao Daglas Kenedi.

Njujorški senator i brat ubijenog predsjednka Džona F. Kenedija (John F. Kennedy), ubijen je 6. juna 1968. u hotelu "Ambasador" u Los Anđelesu, nekoliko trenutaka nakon što je proglasio pobjedu na primarnim izborima u Demokratskoj stranci u Kaliforniji.

Sihran je osuđen na ubistvo prvog stepena i kaže da se ne sjeća ubistva.

Njegova advokatica Andžela Beri (Angela Berry) tvrdila je da Odbor za uslovnu treba da odluči u odnosu na ono što je Sihran danas. Tužilaštvo se nije usprotivilo ovakvoj odluci odbora.

Ipak, šestero od devetero djece Roberta F. Kenedija osuđuju odluku da mu se odobri puštanje na slobodu.

Više o temi Robert F. Kennedy

PORODIČNO PROKLETSTVO
Objavljen tačan uzrok smrti Kenedijeve unuke
NA VRH

Podijeli članak na