RAZORNA JAČINA

Bajden: Uragan "Ida" opasan je po život, Vlada SAD sprema se na najgore

Zvaničnici su rekli da "Ida" brzim intenziviranjem od nekoliko grmljavinskih oluja do ogromnog uragana u roku tri dana nije ostavila vremena za organizaciju obavezne evakuacije 390.000 stanovnika

Predsjednik Bajden je odobrio je hitne deklaracije za Loizijanu i Misisipi. Agencije

N. Aj. / Sky News

29.8.2021

Više od 300.000 ljudi ostalo je bez struje nakon što je uragan "Ida" četvrte kategorije došao do Luizijane, piše Sky News.

Opisana kao "izuzetno opasna" oluja četvrte kategorije, pogodila je istog dana kad je i uragan "Katrina" koji je 16 godina ranije poharao Luizijanu i Misisipi.

Peti najsnažniji uragan na osnovu brzine vjetra

Stigavši ​​s barometrijskim pritiskom od 930 milibara, "Ida" je peti po snazi ​​uragan koji će zadesiti SAD na osnovu brzine vjetra.

Na osnovu centralnog pritiska, govori se da je deveti najjači uragan.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je da je oluja "opasna po život" i da će razaranje "vjerovatno biti ogromno". Vlada Džoa Bajdena sprema se na najgore.

Talasi udaraju o svjetionik. Agencije

Bajden je rekao da bi moglo potrajati sedmicama dok se nekim mjestima ne vrati struja.

Zvaničnici su rekli da "Ida" brzim intenziviranjem od nekoliko grmljavinskih oluja do ogromnog uragana u roku tri dana nije ostavila vremena za organizaciju obavezne evakuacije 390.000 stanovnika.

Stanovnici neka ne izlaze napolje

Gradonačelnica Nju Orleansa Latoja Kantrel (LaToya Cantrell) pozvala je sve u gradu da od tog trenutka svi ostanu u gradu. Rekla je da bi javnost u ponedjeljak ujutro trebala vidjeti znakove da se "sele iz ovoga", ali je upozorila ljude "da ne izlaze" sve dok im se to ne kaže.

- Moja poruka zajednici u ovom trenutku, svi naši stanovnici, čak i posjetioci koji su ovdje, ovo je vrijeme da ostanete unutra, nemojte izlaziti napolje - rekla je Kantrel.

Ekipa novinara izvještava u Nju Orelansu. Agencije

Uragan je okarakterisala kao "vrlo ozbiljnom i opasnom situacijom".

Predsjednik Bajden je odobrio je hitne deklaracije za Loizijanu i Misisipi prije "Idinog" dolaska.

- "Ida" će definitivno biti jača od "Katrine", i to prilično velikom razlikom - rekao je istraživač uragana sa Sveučilišta Majami Brajan Meknoldi (Brian McNoldy).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.