NEMA ŽRTAVA

UAE oborio balističku raketu Husa tokom posjete izraelskog predsjednika

Iz Ministarstva odbrane UAE saopćili su da u napadu nije pričinjena šteta

Krhotine pale u nenaseljeno područje. ILUSTRACIJA

A. O.

31.1.2022

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) saopćili su u nedjelju da su presreli i uništili balističku raketu koju su prema njihovoj teritoriji ispalili jemenski pobunjenici Husi za vrijeme službene posjete izraelskog predsjednika toj zemlji, piše Anadolija.

Iz Ministarstva odbrane UAE saopćili su da u napadu nije pričinjena šteta.


Službena posjeta

Dodaje se da su krhotine pale u nenaseljeno područje i da nije bilo žrtava.

Napad je uslijedio iste noći kada se izraelski predsjednik Isak Herzog sastao sa prestolonasljednikom Abu Dabija šeikom Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom tokom njegove prve službene posjete UAE kao šef države.

Kako je za Anadoliju potvrdio glasnogovornik predsjednika Ejlon Levi, Herzog neće prekinuti posjetu koja će se nastaviti u ponedjeljak kako je planirano.


Najnoviji napad

Jemen je zahvaćen nasiljem i nestabilnošću od 2014. godine, kada su pobunjenici Husi, koje podržava Iran, zauzeli veći dio zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Ovo je najnoviji napad jemenskih pobunjenika na UAE. 

Prošle sedmice su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) presreli dvije balističke rakete, a 17. januara Husi su dronovima pogodili tri cisterne u Musafahu u Abu Dabiju. U snažnim eksplozijama i požaru život su izgubile tri, a ranjeno je šest osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.