BOSANSKA GRADIŠKA

Pola stoljeća vrtića

Danas je 450 djece upisano, a još 260 ih čeka na mjesto u vrtiću, kazala Ivaštanin

Vrtić “Lepa Radić“: Otvoren u martu 1971.. AVAZ

Piše: B. G.

17.3.2021

Nenad Ćuk bio je prvi mališan upisan u vrtić u Bosanskoj Gradišci, Jovo Obradović prvi direktor Predškolske ustanove „Lepa Radić“, a prva vaspitačica Vidosava Zagorac. Prvi dan vrtićke djelatnosti u Bosanskoj Gradišci i zvanično je 11. mart 1971. godine.





Ivaštanin: Upisano 450 mališana. AVAZ

Tri objekta

Suzana Ivaštanin, aktuelna direktorica Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje djece „Lepa Radić“ u Bosanskoj Gradišci, kaže da je prve godine u vrtić bilo upisano 109 mališana. Danas ih je 450, a još 260 ih čeka na mjesto u vrtiću.

- Danas su u funkciji tri objekta, dva u gradu i jedan u Novoj Topoli. Popunjeni su maksimalno, u nekoliko grupa imamo 450 mališana. Danas imamo 61 zaposlenog radnika. S volonterima, kolektiv ima 76 članova. Odgojno-obrazovna su 42 radnika i svi su s visokom stručnom spremom - rekla je Ivaštanin.

Zanimljiva imena vrtića

Još jedan vrtić, kapaciteta 150 djece, izgrađen je u naselju Brestovčina. Potrebno ga je opremiti namještajem, pomagalima i drugom opremom, te da počne s radom.

- U tom vrtiću, rađenom prema evropskim standardima, imat ćemo pet grupa mališana i zaposlit ćemo još dvadeset radnika. Koronavirus nas limitira pa tako ni ovaj jubilej ne možemo obilježiti kako dolikuje. Nadamo se da će u maju situacija biti bolja i da ćemo redovnom svečanosti, kada ispraćamo jednu generaciju, obilježiti i vrijedan jubilej, pola stoljeća naše ustanove - kazala je direktorica Suzana Ivaštanin.

Ova ustanova nekada je imala vrtićko odjeljenje i u Gornjim Podgradcima, koje je zatvoreno zbog malog broja djece. Dva vrtića nalaze se u centru grada, jedan je u Novoj Topoli, i četvrti, koji bi trebao početi s radom ove godine, nalazi se u naselju Brestovčina.

Vrtići imaju zanimljiva imena „Pelice“, „Cipelice“ i „Leptirić“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.