MORBIDNO

Kontroverzna internet-stranica prognozira ko će od poznatih umrijeti u 2019. i hvali se "rekordnom" godinom

Objavljuju imena 50 slavnih ličnosti koji su, prema njihovoj procjeni, dovoljno poznati da njihov kraj bude objavljen u medijima

Stiven Hoking: Jedan od najvećih naučnika umro u 2018.. Arhiv

Telegraf.rs

5.1.2019

Zloglasna "lista mrtvih" svake godine objavljuje imena 50 slavnih ličnosti koji su, prema njihovoj procjeni, dovoljno poznati da njihova smrt bude objavljena u medijima.

Morbidna internet-stranica ističe 2017. godinu kao "rekordnu" sa 17 smrtnih slučajeva koje su predvidjeli.

Samo polovina navedenih poznatih ličnosti može se ponovo naći na spisku i sljedeće godine. 

Prošle godine fudbaler Pol Gaskojn (Paul Gascoigne)  i glumica Džun Braun (June Browne) bili su na listi, ali su se oni pojavili i u 2019. godini.

Profesor Stiven Hoking (Stephen Hawking), koji se borio sa bolešću motornih neurona, nalazio se među poznatima čiju je smrt internet-stranica prognozirala u 2018. godini.

Džordž Buš (George Bush) stariji i njegova supruga Barbara, koji su preminuli prošle godine, također su bili na listi.

Sten Li (96), jedan od najpoznatijih svjetskih strip umjetnika, također je jedan čiju je smrt "predvidjela" internet-stranica. 

Holivudska legenda Kirk Daglas (Douglas), koji je proslavio 103. rođendan, nalazi se na vrhu liste za 2019. godinu.

Robert Mugabe (94), bivši premijer Zimbabvea, koji se povukao 2017. nakon 30 godina na vlasti, također je na spisku.

Dezmond Tutu (Desmond), južnoafrički aktivista i penzionisani anglikanski nadbiskup koji je svjetsku slavu stekao kao protivnik aparthejda, nalazi se na spisku smrti za 2019. godinu. Aktivista za ljudska prava živi sa rakom prostate više od 20 godina. 

Na ovoj morbidnoj listi su i Henri Kisindžer (Henry Kissinger), Žak Širak (Jacques Chirac), Hari Belafonte (Harry), Mihail Gorbačov (Michail Gorbatschow), Leri King (Larry), Tina Tarner (Turner).

Inače, kontroverzni internet-portal navodi kako je u 2016. godini predvidio 12 smrti. Na "listi mrtvih" za tu godinu nalazili su se Muhamed Ali (Mohamhad) i Fidel Kastro (Castro). 

Te godine su umrli i Dejvid Bouvi (David Bouwie), Viktorija Vud (Victoria Wood), Alan Rikman (Rickman), Princ (Prince), Džordž Majkl (George Michael) i mnogi drugi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.