ČUDO PRIRODE

Prosto nemoguće: Rodila se sa samo 250 grama, sada ide kući

Sharp HealthCare

A. Ču. / Avaz.ba

30.5.2019

Beba koja se rodila s najmanjom porođajnom težinom ikada, nakon petomjesečnog boravka u bolnici, konačno ide kući. 

Američki ljekari u u San Dijegu u Kaliforniji s veseljem su ispratili junakinju odjela neonatologije. 

Medicinski tim dao joj je ime Sajbi (Saybie). Rodila je u decembar lani s porođajnom težinom od 250 grama, a početkom ovog mjeseca otpustili su je iz bolnice s težinom novorođenčeta od 2,7 kilograma. 

Sajbina majka, koja želi ostati anonimna, kazala je kako se osjećala nelagodno tokom posljednje sedmice trudnoće, no mislila je da to normalno. Javila se u bolnicu na pregled i tamo su joj rekli da ima preeklampsiju, trudničku komplikaciju koju karakterizira visoki krvni pritisak, te da je hitno moraju poroditi carskim rezom. 




- Govorila sam im da malena neće preživjeti, da sam trudna samo 23 sedmice. Bio je to najstrašniji dan u mom životu - kazala je u video za Sharp "Healthcare".

Medicinski voditelj neonatološkog centra bolnice kazao je da su njegove kolege ostale zatečene kad su porodili malenu, jer je djevojčica bila sitnija nego što su očekivali.

- Srce joj je snažno lupalo, imala je više od 100 otkucaja u minuti, a uspjeli smo joj staviti i cjevčicu za disanje. Pokušali smo je izvagati, ali bila je toliko lagana da vaga nije radila. Tek smo poslije otkrili da ne registrira težinu nižu od 300 grama - pojasnio je dr. Pol Voznjak (Paul Wozniak). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.