JEDNOSTAVNI TRIKOVI

Kako da vam se kamenac ne taloži u kupatilu

U kombinaciji s omekšivačem vode, ovo bi trebalo da vas riješi svih briga

Kamenac se taloži na česmama. Printscreen

A. O.

4.2.2023

Kamenac je prilično česta pojava u domaćinstvima, posebno u starijim kućama i stanovima, a njegovom taloženju doprinose mnogi faktori.

Za stvaranje kamenca glavni "krivci" su minerali u vodi, na prvom mjestu kalcijum, a potom magnezijum i drugi, ali važan faktor mogu biti razni deterdženti i sapuni.

Kako biste spriječili nakupljanje kamenca, preduzmite sljedeće korake.

Koristite omekšivač vode

Omekšivačima vode nazivaju se uređaji koji uklanjaju kalcijum, magnezijum i druge minerale iz vodovoda i to je vrlo efikasan način da se spriječi pojava kamenca. Zahvaljujući njemu, voda nije toliko "tvrda".

Drugi način jeste filter, a iako postoje razne vrste, najpopularniji su oni za česmu, odnosno priključci za česmu koji s lakoćom uklanja nečistoće, opasna organska jedinjenja, bakterije, teške metale, fenole…

Očistite vodovod

Redovno čišćenje vodovoda je jedan od najboljih načina da preventivno djelujete na pojavu kamenca, a najbolje bi bilo da to činite što češće možete.

U kombinaciji s omekšivačem vode, ovo bi trebalo da vas riješi svih briga, prenosi Krstarica.

Koristite rastvor

Soda bikarbona je prirodno jedinjenje koje pomaže da se iz cijevi ukloni kalcijum-karbonat, a najbolje djeluje u kombinaciji sa sirćetom.

Pomiješajte jednu kašiku sode bikarbone sa 150 ml sirćeta i sipajte to unutrašnjost cijevi, pa pustite da odstoji oko 20 minuta. Zatim pustite toplu vodu da isperete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.