PRAZNICI

Volite se svaki dan, a ne samo na Valentinovo

U to vrijeme, među uglednim ljudima bila je popularna tzv. otmjena ljubav

Savremena obilježja Dana zaljubljenih su crveni srcoliki pokloni, ruže, igračke ili figure u obliku Kupidona. Društvene mreže

Avaz.ba

14.2.2019

Danas se širom svijeta obilježava praznik Valentinovo ili Dan zaljubljenih. Ovaj praznik se proslavlja 14. februara svake godine.

Proslava Valentinova (dana) u početku je bila namijenjena nekolicini istoimenih ranokršćanskih svetaca. Valentin je bio svećenik koji je pogubljen jer je vjenčavao vojnike, što je tadašnji rimski car Klaudije II strogo zabranio, smatrajući da su oženjeni muškarci loši vojnici. Nedugo nakon njegove smrti proglašen je svecem.

Prema vjerovanju, dok je odlazio da mu odrube glavu, Valentin je slijepoj tamničarevoj kćerki poslao pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti za ukazanu pažnju. Bilo je potpisano "od tvog Valentina". 

Prvi put Dan svetog Valentina povezan je sa romantičnom ljubavlju u 14. stoljeću u krugovima bliskim engleskom pjesniku Džefriju Čoseru (Geoffrey Chaucer).

U to vrijeme, među uglednim ljudima bila je popularna tzv. otmjena ljubav. Ova praksa je do 15. stoljeća prerasla u to da zaljubljeni parovi svoju ljubav iskazuju cvijećem, slatkišima i čestitkama.

Savremena obilježja Dana zaljubljenih su crveni srcoliki pokloni, ruže, igračke ili figure u obliku Kupidona (starorimskog boga strasne ljubavi). Još od 19. stoljeća, rukom pisanim čestitkama mjesto na tržištu oduzimaju masovno proizvedene čestitke.

Poklanjanje crvenih ruža postalo je popularno i u arapskoj, indijskoj, kineskoj i japanskoj kulturi. Svaka kultura je unijela nešto svoje, pa se danas Dan zaljubljenih slavi na različite načine širom planete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.