RIJEČ STRUKE

Emocionalna prevara iako djeluje bezazleno može biti pogubna, evo i zašto

Oni koji varaju se često ne osjećaju krivima, jer u vezi nema seksa

Osoba u emotivnoj romansi osjeća se mnogo bliže svom novom saputniku. Clarity Clinic

Slobodan Nogo

5.5.2023

Nevjera u vezi ili prevara je čin kršenja obećanja da ćete ostati vjerni supružniku ili partneru. Bilo da je ovo obećanje dato kroz vjerske i zakonske bračne zavjete ili u privatnom pregovoru između ljubavnika, posljedice njegovog prekida mogu biti pogubne za vezu. 

Da vidimo šta se dešava kada jedan od partnera “zaluta” i emotivno se veže za nekog autsajdera, iako mu nije blizak? Da li se ovo smatra izdajom?

Prijatan razgovor

Emocionalna prevara je kada osoba koja je u vezi ulaže više svoje emocionalne energije u nekoga izvan veze nego u osobu s kojom je u vezi. Osoba u emotivnoj romansi osjeća se mnogo bliže svom novom saputniku nego svom partneru, a u takvoj vezi između njih ima mjesta i za seksualnu hemiju. Oni koji varaju se često ne osjećaju krivima, jer u vezi nema seksa. Međutim, njihovi supružnici takvu aferu smatraju destruktivnom poput seksualne nevjere.

Problem s emocionalnom nevjerom je u tome što, kad jednom počne, izgleda bezazleno. Osjećate se dobro kada komunicirate s ovom osobom, vodite prijatan razgovor, malo više vodite računa o svom izgledu, a možete i malo flertovati. I što je najvažnije, on te razumije. U čemu je problem? Na kraju, intimnosti nema, a takva veza može biti samo početak lijepog i trajnog prijateljstva.

Donijeti odluku

Nažalost, statistika govori drugačije. Više je nego vjerovatno da će ovo novo prijateljstvo biti početak kraja vaše veze s bivšim partnerom. Određeni broj brakova završava razvodom, pa je emocionalna nevjera još jedan katalizator koji može uzrokovati da problematični brak izmakne kontroli. Čak i ako još niste imali fizičku romansu, sva je prilika da će ona početi.


Nogo: Uključuje osjećaje prema osobi. Avaz

I tada će biti potrebno nešto odlučiti, ili se razvesti, ili živjeti u laži s bivšim partnerom, osjećajući se krivim. Pretpostavlja se da se žene osjećaju više krivima kada varaju emocionalno, a muškarci se osjećaju više krivim kada varaju seksualno.

Stoga bi muškarci bili više uznemireni kada bi njihova žena imala seksualni odnos s drugim, a da se u njega ne zaljubi. S druge strane, većina žena misli da je gore ako se njihov muž zaljubi u drugu osobu, a ne spava s tom osobom. Iako je fizička nevjera u vezi bolna, ona ne zahtijeva romantična osjećanja. Ali emocionalni odnosi su duboko lični.

Teže je prekinuti

Emocionalne veze mnogo je teže prekinuti nego intimne. Za razliku od intimne, emocionalna veza uključuje osjećaje prema osobi koje je teško zaustaviti. Čak i nakon što ga prestanete viđati, on je i dalje u vašoj glavi i ispunjava prostor u vašem srcu. Velike su šanse da ste, ako ste imali emotivnu vezu, proveli bezbroj sati razmišljajući o ovoj osobi.

Ova osjećanja neće nestati onog trenutka kada odlučite da je vrijeme da se završi. Što se tiče izlječenja vašeg bolesnog srca, morate zapamtiti da nije uvijek lako učiniti pravu stvar, ali vas može ojačati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.