ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Lijiang, živopisni kineski antički grad

Lokalni stanovnici poznati su kao veliki majstori u izradi srebrenog nakita

Piše: F. Mustafić / Avaz.ba

18.11.2019

Živopisni kineski grad. Agencije

Antički grad Lijiang, star oko 800 godina, koji se nalazi na jugozapadu Kine, u samom podnožju Himalaja, svojom arhitektonskom teksturom, prirodnim ljepotama i romantičnom atmosferom ne ostavlja ravnodušnim niti jednog svog posjetioca.

Uređene kuće

Ovaj prekrasni gradić potiče iz 13. stoljeća, a dugo godina je bio politički, trgovinski i kulturni centar u regiji, a posljednjih godina vrlo privlačan za turiste.

Grad je najslavniji po urednom sistemu kanala i mostova. Njegova originalna i autohtona arhitektura je djelo njegovih stanovnika, naroda Nakhi. Zbog toga je Stari grad Lijiang upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Okeaniji od 1997. Godine i to kao „izvrstan primjer starog grada koji se prilagodio neravnom terenu na strateškom trgovačkom putu, i zbog jedinstvene arhitekture koja je djelo ujedinjenja elemenata više kultura tokom stoljeća”.

Uz uske ulice ovog drevnog grada, ukrašene raznobojnim kamenjem, prolaze manje ili veće riječice. U Liciangu, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 2.500 metara, sva četiri godišnja doba su prilično svježa.

Većina kuća su dvokatnice s drvenim okvirima ispunjenima adobeom u prizemlju i daskama na spratovima. Zidovi su izvana ožbukani i prekriveni vapnom ili gipsom, a tu su i često ploče opeka na kutovima. Kuće imaju popločane krovove i vanjski hodnik ili verandu. Posebna pažnja posvećena je uređenju kuće, osobito u lučnim ulazima.

Lijep poklon

Grad je ukrašen i kamenim mostovima i malim ukrašenim dvospratnim kućama koje privlače fotoreportere iz svih dijelova svijeta.

Lokalni stanovnici poznati su kao veliki majstori u izradi srebrenog nakita, stoga je u gradu značajan broj radnji ovog tipa, u kojima se može kupiti lijep poklon ili nakit. 

Živi od turizma

Grad Lijiang ima oko 140.000 stanovnika, a godišnje ga posjeti oko čak 12 miliona turista.

Pretpostavlja se da ovaj gradić od turizma ostvari prihode od oko četiri milijarde dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.