KORZIKA

Pogledajte fotografije ostrva koje očarava: Raj na mediteranu

Odabrani broj turista koji dolazi na obalu, čini to zbog prelijepih plaža, krstarenja tokom zalaska sunca

Korzika. AGENCIJE

A. F.

19.5.2022

Korzika je možda najpoznatija kao rodno mjesto Napoleona Bonaparte, ali očaravajuće ostrvo postalo je raj za ljubitelje nautičkih sportova i turiste žedne sunca koji traže zabavu na plažama Mediterana.

Francuska teritorija od 1768. godine, Korzika se nalazi zapadno od Italije i sjeverno od ostrva Sardinija (odvojeno prekrasnim arhipelagom Laveci), 90 kilometara od Toskane i 177 km od Francuske rivijere.



Kopno je nastalo intenzivnim vulkanskim erupcijama i to je planinsko ostrvo na Mediteranu, koje se ponekad naziva i „morska planina“. Turisti vole da dolaze na ovo netaknuto ostrvo spektakularnih pejzaža. Sa površinom od 8.680 kvadratnih kilometara i sa 302.000 stanovnika, Korzika se takmiči sa grčkim ostrvima ili Sent Bartom po najspektakularnijim, osamljenim plažama.



Posjetioci će naći prirodne rezervate, divlji život i ugrožene vrste, srednjovijekovna sela i upečatljivi grad na litici Bonifačo, među najpoželjnijim destinacijama. Poseban karakter ostrva i njegova divna kuhinja samo doprinose njegovoj popularnosti.


Odabrani broj turista koji dolazi na obalu, čini to zbog prelijepih plaža, krstarenja tokom zalaska sunca, ronjenja, pecanja i skijanja na vodi. Mnogi se upuštaju u unutrašnjost da bi se izgubili u srednjovijekovnim selima okruženim netaknutim šumama, gdje mogu da pješače kroz neravne pejzaže.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.