ODMOR I OPUŠTANJE

Pravac Batumi: Grad povoljnih hotela i prekrasnih plaža

Jedna od najugodnijih stvari u provođenju vremena u Batumiju je prilika da istražite vrhunsku scenu restorana i kafića u gradu

Batumi. AGENCIJE

A. F.

9.6.2022

Gruzijski obalni grad Batumi poznat je kao jedno od glavnih ljetovališta na Crnom moru. Plaža s glatkim šljunkom duga je i široka, more je čisto i dobro za kupanje, a navečer ima dosta zabave za noćne ptice.

Batumi je zabavno i opušteno mjesto, a za probirljivije putnike grad nudi i mnoštvo ugodnih iznenađenja koja, ako se kombiniraju s nekoliko dana odmora i opuštanja u jednom od izvrsnih gradskih hotela, pružaju idealan način da doživite odmor po mjeri.


Zbog svog položaja u Batumiju zime nisu prehladne niti su ljeta prevruća. Upravo je ta činjenica privukla elitu iz brojnih država u Batumi i odatle je rasla njegova reputacija kao izvrsnog mjesta za odmor.


Batumi je lučki grad, ali budući da je obližnja granica s Turskom bila zatvorena tijekom razdoblja dok je Gruzija bila dio SSSR-a, značaj grada je pomalo opao i tek nakon raspada Sovjetskog Saveza ranih 1990-ih, Batumi je ponovno počeo cvjetati. Uz pomoć novoimenovane gruzijske administracije, koja je željela vratiti Batumi na kartu (i s komercijalnog i s turističkog gledišta), grad se ubrzo pretvorio iz pomalo zabačenog i zapostavljenog u jedno od najživljih mjesta u zemlji.


Batumi je sasvim drugačiji od bilo kojeg drugog grada u Gruziji, svakako je vrijedan posjete jer nudi fascinantan kontrast s drugim, tradicionalnijim, destinacijama u zemlji. Batumijska eklektična mješavina arhitekture nesumnjivo je jedna od njegovih glavnih atrakcija. Prošećite središtem grada, koncentrirajući se na područja oko Dramskog kazališta ili trga Europe i brzo ćete uočiti tradicionalne ruske kuće iz 19. stoljeća, ultramoderna remek-djela – nebodere i jarke boje stambenih zgrada iz sovjetskog doba.


Prilikom posjete Batumiju, svakako ćete doći i do Batumi Bulevara. Ovaj obalni park i šetnica koji datira iz 1881. godine, i dalje je srce grada koji kuca, posebno u ljetnim mjesecima kada su noći duge, a šetnica i susjedni kafići i barovi preplavljeni turistima. Prvobitno izgrađen po nalogu tadašnjeg guvernera okruga Batumi, obalni park je manje-više zadržao svoje izvorne značajke, ali se bulevar od tada proširio i sada je ukupno dug čak sedam kilometara s brojnim fontanama, kafićima i barovima na plaži.


Jedna od najugodnijih stvari u provođenju vremena u Batumiju je prilika da istražite vrhunsku scenu restorana i kafića u gradu. Nakon Tbilisija, Batumi ima najbolje restorane u zemlji i naći ćete razna mjesta uz i u blizini bulevara/plaže i na ulicama koje vode od njega. 

U svakom slučaju, Batumi vas neće razočarati. Iako je Batumi tek nešto skuplji od ostatka Gruzije, i dalje je jeftiniji od većine europskih destinacija. Obrok je ovdje moguće platiti svega 4-6 eura, dok će vas smještaj u gradu koštati od 30 eura po noćenju na više.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.