MJESTO PRAVOG ODMORA

Neobični fenomen na Maldivima

Brojni putnici širom svijeta posjećuju ovo mjesto da bi doživjeli ovaj impresivan fenomen

Sjaj emitiraju živa bića. PRINTSCREEN

Z. K.

14.1.2023

Znamo da Maldivi zvuče prilično daleko i nepristupačno, ali ako ikada budete u prilici da posjetite Maldive, ne zaboravite da posjetite i otok na kome i plaža i voda sijaju noću!

Živa bića

Plava svjetla voda koja vidite na plaži nije samo bioluminiscentni fenomen plaže. Sjaj ili svjetlost koju vidite emitiraju zapravo živa bića, odnosno - planktoni. Oni se smatraju glavnim odgovornim stvorenjima za ovaj bioluminiscentni fenomen.

Stvorenja emituju svjetlost koja se vide samo noću, u mraku. Plaža u "Vadhu" je ispunjena mikroorganizmima i mikrobima koji emituju svjetlost koji imaju prirodni kapacitet da proizvedu živahan plavi sjaj. Ovaj proces u cjelini personifikuje ljepotu plaže i stvara nevjerovatan scenario za posjetioce. Brojni putnici širom svijeta posjećuju ovo mjesto da bi doživjeli ovaj impresivan fenomen.

Gdje mogu da se vide još svjetleći planktoni?

Postoji samo nekoliko mjesta na planeti gdje možete da budete svjedoci ovog fenomena, jedno na koje se ovdje fokusiramo je na Maldivima, a druga su na Jamajci, San Dijegu, Australiji, Tajlandu i Vijetnamu.

O otoku Vadhu

U osnovi, Maldivi su prebivalište mnogih otoka. Uprkos tome što je otok ima samo 500 stanovnika, Vadhu je stekao ogromnu popularnost širom svijeta zbog svog sjaja. Mnogi ljubitelji putovanja ga zovu More zvijezda zbog njegovog sjaja u mraku koji osvjetljava cijelu plažu i šavove dok prave male zvijezde sa neba lebde po vodi.


Ranije je ovaj otok bio manje poznat ljudima jer se smatralo tajnom otoko. Ali sada to više nije tajna, pošto je tajna otkrivena, hiljade putnika se okupljaju tokom godine da bi svjedočili i iskusili ovaj pogled koji oduzima dah.

Zašto je voda tako bistra?

Voda Maldiva je poznata po obilju koralnih grebena. Poznato je da se vode Maldiva sastoje od koralnih grebena i "fitoplanktona" koji upija plave i zelene boje od sunčeve svjetlosti zbog čega stvara čistu vodu i vidi se kristalno jasan odsjaj. Drugi glavni razlog je što je Maldivsko more postavljeno na najnižu tačku, temperatura Maldiva čini vodu kristalno čistom.

Zašto i pijesak na plaži sija noću?

Kao što je gore pomenuto, ovi planktoni plutaju ispod površine vode čim se valovi razbiju o pjeskovitu obalu ili vaše bose noge zakoračite u mokri pijesak , možete vidjeti jarko plavi sjaj . Ovaj magični efekat proizvodi bioluminiscentni plankton. Gdje god se planktoni nađu, to mjesto će svjetliti, tako da ne samo voda, već i pijesak duž obale će sijati noću. 

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.