BUDITE U PRIPRAVNOSTI

Ljekari upozoravaju: Ovo su sada dva najčešća simptoma COVID-19, obratite pažnju na njih

S obzirom na blagdanska okupljanja pred nama – htjet ćete biti dodatno sigurni da poznajete simptome na koje biste trebali obratiti pažnju

Dolaze praznici, budite oprezni. Instagram

M. Z.

8.12.2023

Na početku pandemije COVID-19 činilo se da se simptomi na koje treba obratiti pažnju neprestano mijenjaju i bilo ih lako zamijeniti s drugim respiratornim bolestima. 

Grlobolja i začepljen nos

Čak i sada, iako mnogo bolje razumijemo znakove upozorenja, ne postoje dva ista slučaja COVID-19 i simptomi mogu varirati od blagih do vrlo teških. Ipak, među novim slučajevima, ljekari kažu da se stalno prijavljuju dva simptoma.

Ovo su dva simptoma na koje morate obratiti pažnju.

Govoreći za Today.com, dr. Vilijam Šafner (William Schaffner), profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vanderbilt, upozorio je da je novi soj koronavirusa vrlo zarazan. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) pokazuju da je od 25. novembra soj HV.1 činio 31,7 posto američkih infekcija COVID-19.

Imajući to na umu – i s obzirom na blagdanska okupljanja pred nama – htjet ćete biti dodatno sigurni da poznajete simptome na koje biste trebali obratiti pažnju, piše Best Life.

Kao što je Djevid Kutler (David Cutler), certificirani ljekar porodične medicine u Zdravstvenom centru ''Providence Saint John'' u Santa Moniki u Kaliforniji, rekao za Parade, morate biti oprezni s grloboljom i začepljenim nosom, koji su trenutno dva najčešća simptoma COVID-19.

Ono što čini stvari kompliciranijim je to što su to isti simptomi koje bismo povezali s običnom prehladom ili gripom, što može otežati dijagnozu, osim ako se ne podvrgnete testiranju.

Linda Jansej (Yancey), specijalistkinja za zarazne bolesti, kaže: “Nažalost, simptomi CIVID-19 počinju nalikovati onima kod većine drugih infekcija gornjeg dišnog trakta. Gotovo svi imaju začepljen nos, kašalj i grlobolju.

Prema Šafneru, možda ćete moći razlikovati COVID od drugih virusa zahvaljujući obrascu po kojem se razvija bolest.

-Trenutno se COVID najprije manifestira upalom grla, nakon čega slijedi začepljenost nosa, curenje iz nosa i osjećaj iscrpljenosti s umorom i bolovima u mišićima - rekao je za Parade.

Šafner je primijetio da ovo ipak nije univerzalni obrazac i da se kod nekih pacijenata svi ovi simptomi mogu pojaviti odjednom. Ako imate COVID, možete očekivati da ćete se osjećati iscrpljeno oko pet do sedam dana, rekao je, a ako imate neugodan “suhi, oštri kašalj”, to bi moglo trajati dvije sedmice ili više.

Kašalj i gubitak okusa

Ovo nije prvi put da čujemo za progresiju simptoma. Još u septembru ljekari su identificirali sličan obrazac, primijetivši da COVID sada primarno utječe na gornje dišne puteve, počinje upalom grla i onda prelazi u začepljenje.

Ostali simptomi sada su rjeđi.

Također u septembru, ljekari su primijetili da nisu primali toliko izvještaja o suhom kašlju ili gubitku okusa i mirisa — dva vodeća simptoma tokom ranih dana COVID.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.