SIMPTOMI

Grlobolja: Kako prepoznati je li simptom koronavirusa ili obična prehlada?

Grlobolja može biti posljedica različitih zdravstvenih stanja

Grlobolja može biti posljedica različitih zdravstvenih stanja. ILUSTRACIJA

A.F.

9.12.2020

Covid-19 je jedinstvena bolest s kakvom se zdravstveni stručnjaci širom svijeta još nisu susreli. Iz dana u dan doznaju se nove informacije, a neke disktinkcije u odnosu na druge bolesti već su prepoznate.

Dio simptoma koronavirusa odgovara simptomima drugih respiratornih bolesti, a kao jedan od učestalih spominje se grlobolja. Prema CDC-u (Centru za kontrolu i prevenciju bolesti) osim povišene tjelesne temperature, kašlja i snažnog umora, grlobolja je također simptom koronavirusa.

Međutim, to ne znači da je svaka grlobolja znak covida-19.

Grlobolja: Uzroci i posljedice

Grlobolja može biti posljedica različitih zdravstvenih stanja. Stvara bolan osjećaj, čak osjećaj grebanja u području grla, a najčešće je uzrokuje infekcija ili faktori iz okoliša, poput suhog zraka.

Razlikujemo tri tipa grlobolje ovisno o tome koji dio grla je pogođen. Faringitis je upala ždrijela, područja iza usta. Tonzilitis je upala, uz otjecanje i crvenilo, krajnika. Laringitis je upala grkljana koji se nalazi u donjem dijelu ždrijela.

Je li grlobolja uobičajen simptom koronavirusa?

Osim što je uobičajeni simptom prehlade i gripe, prema izvještajima CDC-a grlobolja je uobičajeni simptom covida-19. No, javlja se rijeđe od temperature i kašlja, a problemi su individualni. Novi koronavirus lako ulazi u nos i grlo čime uzrokuje bolove i osjetljivost.

Obična grlobolja vs. grlobolja uz koronavirus

Virus koji uzrokuje covid-19 ulazi u membrane povezane s nosom i grlom što pak uzrokuje oticanje. Bol i osjetljivost koju oboljeli osjećaju naziva se faringitis.

Dok se grlobolja kod drugih infekcija, poput prehlade i gripe, javlja puno ranije, pacijenti zaraženi koronavirusom prijavljuju ovu bol nakon pojave drugih simptoma, poput temperature, suhog kašlja i umora.

Stoga, ako osjećate samo grlobolju, a drugih simptoma nemate, vjerojatno je da ste ipak "pokupili" neku drugu infekciju ili prehladu. Ipak, ostanite oprezni u slučaju da se pojave drugi simptomi i javite se obiteljskom liječniku.

Liječenje

Dok se obična grlobolja liječi uobičajenim kućnim lijekovima, čajem i slično, ili ciljanim lijekovima ako se radi o upali, treba biti oprezniji ako se radi o koronavirusu. Hidracija i puno tekućine mogu pomoći oporavku. Grgljanje slane vode može pomoći u olakšavanju bolova.

Kako biste spriječili pojavu grlobolje zbog faktora u okolini, koristite osvježivače zraka kako biste podigli vlagu u prostoru u kojem boravite jer suhi zrak ne pogoduje oporavku, piše Times of India.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.