COVID-19

Novi soj korone ima osam simptoma, a neke od njih ćete teško povezati s ovom bolešću

Prema novim informacijama, jedan od neobičnijih simptoma povezanih s najnovijim infekcijama jesu problemi sa spavanjem

Novi soj donosi nove simptome. Instagram

M. Z.

3.1.2024

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u decembru je objavio da prati novu varijantu koronavirusa JN.1 koja izaziva povećan broj zaraženih. Kako navodi CDC, povećanje broja zaraženih sugerira da se nova varijanta ili lakše prenosi ili je bolja u izbjegavanju imuniteta.

Kako prenosi BestLife, ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa JN.1.

Problemi sa spavanjem

Prema novim informacijama, jedan od neobičnijih simptoma povezanih s najnovijim infekcijama jesu problemi sa spavanjem. Podaci pokazuju da je otprilike 10,8 posto ispitanih stanovnika Velike Britanije prijavilo probleme sa spavanjem.

Zabrinutost ili anksioznost

Određene bolesti mogu utjecati i na naše mentalno zdravlje, a, prema podacima, 10,5 posto ispitanika navelo je zabrinutost ili tjeskobu/anksioznost kao simptom COVID-19.

Upala grla

Upala grla je jedan od uobičajenih simptoma koronavirusa, a 13,2 posto ispitanika u Velikoj Britaniji prijavilo je ovaj simptom. Slični podaci stižu i iz SAD: u posljednjih nekoliko mjeseci ljekari u SAD također su naveli upalu grla kao jedan od prvih simptoma koji se pojavljuju kod infekcije koronavirusom.

Bolovi u mišićima

Kao i drugi virusi, COVID-19 može uzrokovati bolove u mišićima kod mnogih pacijenata. Prema podacima iz Velike Britanije, 15,8 posto pacijenata imalo je bolove u mišićima zbog virusa ove zime.

Slabost ili umor

Korona, također, uzrokuje slabost ili umor, a 19,6 posto ispitanika prijavilo je ove simptome ove zime.

Glavobolja

Glavobolja je jedan od simptoma koji se i dalje povezuje s koronavirusom, a posljednji podaci pokazuju da se 20,1 posto ispitanika borilo s ovim problemom.

Kašalj

Kašalj je jedan od najpoznatijih i najučestalijih simptoma, a, prema posljednjim podacima iz Ujedinjenog Kraljevstva, prijavilo ga je 22,9 posto ispitanika. Ljekar i profesor zaraznih bolesti Vilijam Šafner (William Schaffner) kazao je da se suhi kašalj povezuje s COVID-19 i obično je jedan od simptoma koji duže traju, između jedne i dvije sedmice.

Curenje iz nosa

Curenje iz nosa je simptom koji su ispitanici najviše prijavljivali, čak njih 31,1 posto. Ovaj se simptom najčešće javlja nakon upale grla.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.