PRAKTIČNI SAVJETI

Kako uskladiti posao i privatni život, a ne pregorjeti? Pokušajte s ova tri pravila

Jedan od ključnih koraka prema uspješnom balansu između posla i privatnog života je postavljanje jasnih granica

Odmarajte da biste sačuvali energiju. Unsplash

Z. K.

30.3.2024

Pronalaženje ravnoteže između poslovnog i privatnog života ključno je za održavanje zadovoljstva i uspjeha u oba segmenta i svi se borimo pronaći ravnotežu. Pokušajte s ova tri praktična savjeta koja vam mogu pomoći da uskladite slobodno vrijeme i poslovni život. Uz određen trud i odlučnost, definitivno možete doći do rezultata. Mislite da je nemoguće? Prvo probajte kako biste se uvjerili i sami.

Postavite granice

Jedan od ključnih koraka prema uspješnom balansu između posla i privatnog života je postavljanje jasnih granica. I to ne vrijedi samo u segmentu posla. Definirajte radno vrijeme i trudite se pridržavati tog rasporeda. 

Kada radno vrijeme istekne, posvetite se potpuno osobnim aktivnostima i odmoru. No, tokom perioda odmora vodite računa o tome koliko vremena trošite na sebe i svoj život, a koliko se vremena trudite udovoljiti drugima trošeći svoju energiju.

Ovo ne samo da će vam pomoći da izbjegnete preopterećenost, već će i vaša produktivnost na poslu i u odnosu s drugim ljudima biti veća. Ključne stavke koje malo ljudi danas zna cijeniti su odmor i izoliranost. 

Postavite jasne granice kolegama, šefovima, prijateljima, porodici i partneru. Ako ne znate kako to napraviti na odgovarajući način, ili je to vaš najveći problem, definitivno bi se trebali educirati više o toj temi. Predlažemo da krenete sa stručnom literaturom.

Upravljajte vremenom

Upravljanje vremenom je ključno za održavanje balansa između obaveza na poslu i vremena provedenog s porodicom, prijateljima ili samim sobom. Koristite alate za organizaciju kao što su planeri ili aplikacije za praćenje vremena kako biste jasno definirali prioritete i rasporedili svoje zadatke. 

Postavljanje ciljeva i stvaranje lista prioriteta pomaže vam da ostanete fokusirani na ono što je zaista važno, smanjujući pritisak i omogućavajući vam da efikasnije iskoristite svoje vrijeme. Zahvaljujući listi prioriteta uspijevate smanjiti pritisak i veliku napetost. Uvijek i u svakom trenutku znate koji je vaš sljedeći korak i čemu se morate posvetiti. Također, tako i energiju usmjeravate prvo na najbitnije stvari, a zatim na one koje nisu prioriteti. Uvijek je ljepše kada prvo obavite najveći dio posla?

U efikasno upravljanje vremenom spada i vrijeme provedeno na telefonu. Pokušajte ograničiti upotrebu samostalno ili pomoću aplikacija. Uz malo organizacije i smanjenje društvenih mreža dobit ćete balans između posla i privatnog života vrlo lako, ali i brzo.

Briga o zdravlju

Održavanje ravnoteže između posla i privatnog života također zahtijeva brigu o vlastitom fizičkom i mentalnom zdravlju. Redovit odmor, vježbanje, zdrava prehrana i dovoljno sna predstavljaju ključne faktore. Kada se brinete o sebi, imate više energije i resursa da se posvetite i uživate u svom profesionalnom i osobnom životu.

Zbog toga smatramo da je najbitnije od svega da sebe stavite na prvo mjesto, a ravnoteža između posla i privatnog života će doći sama od sebe. U slučajevima kada sebe zapostavimo u svom vlastitom životu, gubimo konce u različitim sferama. Nakon što uz pomoć prva dva savjeta sebi kreirate slobodno vrijeme, potrudite se da ga iskoristite na odgovarajući način.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.