GASTRULACIJA

Napravljen novi model embriona zasnovan na matičnim ćelijama, pomaže u liječenju genetskih oboljenja

Proučavanje peri-gastruloida dozvoliće istraživačima da steknu uvid u to kako abnormalnosti ili genetske mutacije mogu da utiču na rane faze razvoja

Novi modeli embriona. Emica Elvedji/PIXSELL

D. R.

22.7.2023

Biolozi Jugozapadnog medicinskog centra Univerziteta u Teksasu (UTSW) razvili su novi model embriona zasnovan na matičnim ćelijama kako bi proučavali rani ljudski razvoj, formiranje tkiva i njihovu diferencijaciju, što bi moglo da dovede do unapređenja razvojne biologije i regenerativne medicine, saopštio je UTSW.

Peri-gastruloidi su primitivne embrionske strukture sa potencijalom da razviju više različitih ćelija tijela, pa predstavljaju svojevrsni prozor u najranije stadijume embriogeneze. Otkrića na peri-gastruloidima objavljena su u žurnalu Cell, a mogu da utiču na različite bolesti i pojave povezane sa ranim razvojem, uključujući du poremećaje u razvoju, genetska oboljenja i bolesti poput pojednih kancera i neuroloških poremećaja.

Imitiranje procesa

- Stvaranjem peri-gastruloida, istraživači mogu da imitiraju i proučavaju kompleksne procese koji se pojavljuju tokom gastrulacije i ranog formiranja organa, što je kritičan period za embriotski razvoj. Ovo će omogućiti bolji razvoj molekularnih i ćelijskih događaja koji oblikuju formaciju različitih slojeva tkiva – rekao je dr. Džan Vu, profesor molekularne biologije na UTSW.

- Proučavanje peri-gastruloida dozvoliće istraživačima da steknu uvid u to kako abnormalnosti ili genetske mutacije mogu da utiču na rane faze ljudskog razvoja. Ovo znanje može da se koristi za pravljenje modela i shvatanje razvojnih poremećaja ili bolesti. Osim toga, peri-gastruloidi mogu da služe i kao platforma za testiranje efikasnosti i bezbjednosti potencijalngih lijekova i terapija za ova oboljenja – dodao je dr Vu, navodi se u saopštenju.

Modeli ljudskog razvoja

- Sposobnost da pravimo modele ljudskog razvoja korišćenjem peri-gastruloida može da da bolji uvid u mehanizam iza formacije tkiva. Ovo znanje može da se iskoristi za bolji pristup regenerativne medicine, kao što je stvaranje posebnih tipova ćelija za transplantaciju ili oporavak oštećenih organa – rekao je dr. Lišong Liju, instruktor molekularne biologija u Vuovoj laboratoriji.

Gastrulacija, proces reogranizacije embriona od šuplje sfere u višeslojnu strukturu, smatra se „crnom kutijom ljudskog razvoja. Razlog toga je što se ljudski embrioni ne koriste duže od 14 dana zbog biološko-etičkih ograničenja, a gastrulacija se dešava između 17. i 21. dana razvoja. Tim naglašava da peri-gastruloidi nisu etički problematični jer nemaju trofoblast, koji se razvija u posteljicu.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.