UGROŽENE ŽIVOTINJE

Kina osniva nacionalni istraživački centar za očuvanje džinovskih pandi

Izdvojili početni kapital od 110 miliona juana (15,2 miliona američkih dolara) za fond za očuvanje i istraživanje džinovskih pandi

Džinovske pande su ugrožena vrsta. Facebook

M. Z.

24.11.2023

Nacionalni centar za očuvanje i istraživanje džinovskih pandi, platforma svjetske klase za saradnju i razmjenu istraživanja džinovskih pandi, svečano je otvoren 17. novembra u Čengduu, glavnom gradu provincije Sečuan, na jugozapadu Kine.

Laboratorij za pande

Centar integrira resurse Kineskog centra za očuvanje i istraživanje džinovskih pandi i Istraživačke baze za uzgoj džinovskih pandi u Čengduu, okupljajući izvanredne istraživačke timove džinovskih pandi iz cijele zemlje.

Prema Nacionalnoj upravi za šumarstvo i travnjake, centar je osnovao akademski komitet za očuvanje džinovske pande i nacionalni savez za inovacije. U budućnosti centar će izgraditi ključni laboratoriji za džinovske pande i promovirati uspostavljanje sličnih laboratorija za druge ugrožene životinje, prenosi Sinhua.

Nacionalna uprava za šumarstvo i travnjake, Uprava za šumarstvo i travnjake provincije Sečuan i općinska vlada Čengdua zajednički su izdvojili početni kapital od 110 miliona juana (15,2 miliona američkih dolara) za fond za očuvanje i istraživanje džinovskih pandi.

Pokrenuta su dva velika istraživačka projekta o ključnim tehnologijama, i to za zaštitu populacije divljih džinovskih pandi i staništa u nacionalnim parkovima, kao i za poboljšanje genetske raznovrsnosti populacije džinovskih pandi u zatočeništvu.

Međunarodni forum

Centar će svake dvije godine održavati i međunarodni forum o zaštiti džinovske pande, uz raznovrsnu istraživačku saradnju i aktivnosti kulturne razmjene.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.