VAŽAN PRONALAZAK

Otkriven gornji dio statue jednog od najmoćnijih faraona

Visina kipa u kombinaciji s njegovim donjim dijelom, koji je iskopan prije nekoliko desetljeća, dosezala bi oko 7 metara

Gornji dio statue faraona. Egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta

Dž. R.

5.3.2024

Golemi gornji dio statue kralja Ramzesa II, otkrivena je tokom iskopavanja južno od egipatskog grada Minya u zajedničkoj egipatsko-američkoj arheološkoj misiji, saopćilo je egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta.

Blok od vapnenca visok je oko 3,8 metara i prikazuje Ramzesa koji sjedi s dvostrukom krunom i pokrivalom na vrhu s kraljevskom kobrom - rekao je Basem Džihad (Bassem Jihad), voditelj egipatskog tima misije.

Veličanje Ramzesa 

Gornji dio stražnjeg stupa kipa pokazuje hijeroglifske natpise koji veličaju kralja, jednog od najmoćnijih faraona starog Egipta, poznatog i kao Ramzes Veliki, koji je bio treći faraon Devetnaeste egipatske dinastije i vladao je od 1.279 do 1.213 godine prije Krista.

Visina kipa u kombinaciji s njegovim donjim dijelom, koji je iskopan prije nekoliko desetljeća, dosezala bi oko 7 metara.

Studije su potvrdile da gornji dio kipa odgovara donjem dijelu koji je otkrio njemački arheolog Ganter Roder (Gunther Roeder) 1930. godine - rekao je Mustafa Vaziri (Waziri), čelnik egipatskog Vrhovnog vijeća za antikvitete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.