AMERIKA

Revolucija u zračnom saobraćaju: Hipersonična letjelica nevjerovatnog izgleda izvela uspješan probni let

Avion "Rok" ima raspon krila od 117 metara i dva trupa koji su nalik dva ogromna mlažnjaka koji lete paralelno jedan do drugog

Talon-A-1. Instagram

E. Ag.

15.3.2024

Američka zrakoplovna kompanija "Stratolaunch" pohvalila se u subotu uspjehom prvog probnog leta nove bespilotne letjelice za hipersonična istraživanja. Inače, hipersoničnim se smatraju letovi brzine od najmanje 5 maha, ili pet puta brže od brzine zvuka.

Visoke nadzvučne brzine

Izvršni direktor Zakari Krevor izjavio je da je letjelica Talon-A-1 "dostigla visoke nadzvučne brzine koje se približavaju 5 maha i prikupila veliku količinu podataka od nevjerovatne vrijednosti za naše mušterije". On je dodao da ne može da objavi tačnu visinu i brzinu leta zbog vlasničkih ugovora, piše Euronews.

Let je izveo masivni "nosač" sa šest motora pod imenom "Rok" (džinovska ptica grabljivica iz arapske mitologije) tako što je odnio "Talona" (kandža na engleskom) uvis. Taj modul je bio pričvršćen za sredinu gigantskog krila i oslobođen blizu obale centralnog dijela Kalifornije.

Zatim je "Talon", s raketnim pogonom na tečno gorivo, završio svoj let spuštanjem u okean, kako je planirano. Iako je ovaj primjerak "Talona" bio potrošni, buduća verzija će moći da sleti na pistu i bude ponovo korištena.

"Stratolaunch" je rekao da su primarni ciljevi leta, između ostalog, bili sigurno oslobađanje modula iz zraka, paljenje motora, ubrzanje, kontinuirani uspon i kontrolirano slijetanje na vodu.

Prekretnica u hipersoničnom testiranju

Kompanija je rezultat probnog leta okarakterisala kao veliku prekretnicu u razvoju prve, privatno finansirane, višekratne hipersonične "test sposobnosti" u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Stratolaunch" je izveo dva tzv. captive carry leta, kada matična letjelica ispušta manju, u decembru i februaru. Tada je "Talon" podignut pogonskim gorivom, ali nije otkačen s masivnog krila.

Inače, ova firma smještena je u zračnoj i svemirskoj luci "Mohave" u istoimenoj pustinji sjeverno od Los Anđelesa.

Avion "Rok" ima raspon krila od 117 metara i dva trupa koji su nalik dva ogromna mlažnjaka koji lete paralelno jedan do drugog. Razvio ga je suosnivač Microsofta Pol G. Alen, koji je preminuo samo nekoliko mjeseci prije nego što je njegov izum prvi put poletio u aprilu 2019.

Alen je namjeravao da ga koristi kao avion-nosač za svemirska lansiranja, koji bi nosio rakete sa satelitima ispod centralnog dijela krila i ispuštao ih na velikoj visini.

Taj projekt je otkazan, a novi vlasnici su zatim "Stratolaunch" preusmjerili na lansiranje hipersoničnih istraživačkih letjelica za višekratnu upotrebu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.