ŠTA SE DEŠAVA

Reuters piše da Tesla prekida razvoj jeftinog e-auta: Mask tvrdi da Reuters opet laže

Taj oštar zaokret dolazi u vrijeme kada se Tesla suočava sa žestokom konkurencijom kineskih proizvođača

Ilon Mask. Twitter

Z. K.

6.4.2024

Kompanija Tesla otkazala je razvoj dugoobećavanog jeftinog automobila na struju, za koji su ulagači računali da će potaknuti njegovu preobrazbu u proizvođača automobila za masovno tržište, doznaje Reuters iz tri upućena izvora.

Poslovna odluka

Taj oštar zaokret dolazi u vrijeme kada se Tesla suočava sa žestokom konkurencijom kineskih proizvođača električnih vozila, koji preplavljuju tržište automobilima čija je cijena samo 10.000 dolara. Tesla će, kako se saznaje, nastaviti razvijati autonomni robotaksi.

Takva poslovna odluka predstavlja odustajanje od dugogodišnjeg Teslinog cilja razvoja pristupačnog električnog automobila, što je osnivač kompanija Ilon Mask (Elon Musk) često karakterizirao kao svoju osnovnu misiju.

Prema ciljevima objavljenima još 2006., dobit ostvarena od prodaje luksuznih modela upotrijebila bi se za finansiranje niskobudžetnog porodičnog električnog automobila.

Mask je od tada više puta obećao takvo vozilo investitorima i potrošačima.

Početna cijena

Još u januaru ove godine Mask je poručio ulagačima da Tesla u drugoj polovini 2025. godine planira pokrenuti proizvodnju pristupačnog modela. Očekivalo se da početna cijena sada već nepostojećeg osnovnog vozila, Modela 2, iznositi oko 25.000 dolara. Trenutni najjeftiniji Teslin model, Model 3 sedan, prodaje se u SAD-u za oko 39.000 dolara.

Tesla nije odgovorio na zahtjeve za komentar. Nakon što je priča objavljena, Mask je na društvenoj mreži X objavio da "Reuters opet laže", ali nije naveo na što se to tačno odnosi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.