UZ VATROMET NA PLAŽI

Otvoreno treće izdanje Ponta Lopud festivala projekcijom filma "The Painted Veil"

Prisutnima se na samom početku obratio i Mirsad Purivatra

Edvard Norton, Ula Pontikos i Ruben Ostlund. Instagram

M. Z.

21.6.2023

Projekcijom filma "The Painted Veil" otvoreno je treće izdanje Ponta Lopud festivala, a otok nadomak Dubrovnika i filmski festival koji su osnovali Mirsad Purivatra i Tilda Grossel-Bogdanović ponovo je okupio brojna poznata imena, počevši od holivudskog glumca Edvarda Nortona (Edward).

Masterclass predavanja 

Na Lopudu su se sinoć, povodom zvaničnog otvorenja festivala, okupili brojni ljubitelji filma, a na pres-konferenciji su se obratili američka glumačka zvijezda Edvard Norton, švedski reditelj Ruben Ostlund te poljska snimateljica Ula Pontikos.

Prisutnima se na samom početku obratio i Mirsad Purivatra, suosnivač festivala, kazavši kako im je drago zbog postave predavača i gostiju koju su okupili ove godine.

- Ponosni smo na sve reditelje, glumce i snimatelje koji će učestvovati na našim masterclass predavanjima i razgovorima o filmu - poručio je Purivatra.

Edvard Norton, jedan je od najslavnijih glumaca svoje generacije, glumio je u više od 50 filmova, producirao njih 13, napisao pet i režirao dva, a na Lopudu će se naći u ulozi predavača svojim kolegama.

Norton je na početku poručio kako mu je drago što je tu, a potom je govorio o filmu "The Painted Veil", koji je prikazan na festivalu.

- Trebalo mi je skoro 10 godina da završim ovaj film i mislim da je bilo mnogo aspekata njegove izrade i mislim da je to vrijedno dijeljenja s mladim ljudima koji pokušavaju snimiti vlastite filmove jer je bilo potrebno puno ustrajnosti, a istovremeno je to bila avantura. Kad sam razmišljao šta pokazati ljudima koji pokušavaju snimati filmove - smatrao sam da upravo ovaj nosi nekoliko lekcija - pojasnio je.

Uloga predavača

Kako će se naći u ulozi predavača, Norton je priznao da nije spreman da bude mentor te da i dalje traži vlastite.

- Mislim da se dovoljno dugo bavim ovim poslom da bih mogao odgovarati na pitanja - dodao je.

Istaknuo je činjenicu da je Lopud svojevrsno okupljalište zaljubljenika u film te poručio kako mu se sviđa ideja "razmjene ideja i tehnika".

Tri sudionice stručnih programa za snimateljice svoje će vještine "izbrusiti" uz Ulu Pontikos, članicu Britanske udruge snimatelja i izvršnog ogranka Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Pontikos je kazala kako joj se sviđa ideja upoznavanja snimateljica s ovih prostora te da će učiti jedni od drugih.

Ruben Ostlund, prošlogodišnji dobitnik Počasnog Srca Sarajeva, govorio je o tome kako će izgledati njegova predavanja - kazavši da će se fokusirati na transparentnost te da jedva čeka čuti šta učesnici predavanja imaju za reći.

- Kada sam bio mlađi, učili su nas da ako je neko kreativni genij, ne govori o tome na čemu radi dok ne budu spreman isprezentirati remek-djelo – ja pokušavam apsolutno obrnuto. Pričati sve i svakome o čemu radiš. Veselim se ispričati učesnicima svoje trenutne projekte, a isto tako volio bih govoriti o iskustvu gledanja filmova te potaknuti ljude da govore o kinematografiji u smislu gledanja filmskog sadržaja – zajedno. Kada to činimo, mijenja se način na koji obrađujemo sadržaj u odnosu na usamljeno sjedenje pred ekranom - kazao je.

Franko moderator

Nakon konferencije za medije na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness održana je projekcija filma Džona Kurana (John Curran) "The Painted Veil", u kojem glavnu ulogu ima Edvard Norton, a koji je ovom prilikom pozdravio sve prisutne.

Uslijedili su druženje i tradicionalni vatromet, a službeni program započinje već danas, i to Nortonovim masterclassom na kojem sudjeluju svi učesnici festivala, a kojim moderira meksički reditelj Mišel Franko (Michel Franco).

Učesnike očekuje i širok dijapazon zanimljivih predavanja koja će održati filmski umjetnici impresivnih biografija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.