MOĆ ZAPAŽANJA

Ovo je upropastilo sve: Gledatelj primijetio grešku u "Oppenheimeru"

U filmu se prepliću tri vremenske linije

Scena iz filma. Twitter

O. T.

26.7.2023

Gledatelj filma "Oppenheimer" naveo je da je primijetio grešku u jednoj sceni te pokrenuo brojne reakcije na društvenim mrežama.

U filmu se prepliću tri vremenske linije, tj. scene iz Oppenheimerovog ranog života i rada na atomskoj bombi, njegovo saslušanje 1954. godine te odbijanje Senata Sjedinjenih Američkih Država da stavi Lewisa L. Straussa na mjesto ministra poljoprivrede.

Radnja "sporne" scene dešava se 1945. godine, kada je Oppenheimer nakon bombardovanja Hirošime i Nagasakija pozvan da održi govor pred oduševljenim Amerikancima.

- Film je dobar, ali bit ću taj lik i požaliti se da su koristili zastave sa 50 zvjezdica u sceni smještenoj 1945. - napisao je na Twitteru. 

Tada je postojalo 48 država. Aljaska i Havaji su priznati kasnije priznati kao države, 1959. i 1960. godine.

Očekivano, ispod njegovog tvita nizali su se brojni komentari. Mnogi smatraju da je ovo potpuno minorna greška koju nije bilo potrebno isticati.

"Ovo je dokaz da je 'Oppenheimer' za štrebere", "Čovječe, ti imaš previše slobodnog vremena", "Imaš dobru moć zapažanja, ali trebaš se posvetiti nečemu drugom", "Ovo je upropastilo sve", neki su od komentara.

Bilo je i onih koji su ga pohvalili što je primijetio grešku te naveli da u "Oppenheimeru" postoji još nekoliko netačnih podataka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.