GALA PREMIJERA

Bh. glumci u historijskom spektaklu "Ataturk" glume na bugarskom

Čak pet glumaca sarajevske Casting i talent agencije "Zona" igra u filmu

Tarik Filipović, Darko Perić i Izudin Bajrović. Facebook

25.10.2023

Gala premijera historijskog spektakla „Ataturk“ upriličena je preksinoć u Istanbulu, a u ovom velikom filmskom projektu, uz turske zvijezde, značajne uloge igra i nekoliko poznatih imena s ovih prostora, a čak pet glumaca sarajevske Casting i talent agencije "Zona" Anile Gajević. Igraju bh. glumci Izudin Bajrović i Tarik Filipović, crnogorska glumica koja je studirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Lidija Kordić, srbijanski glumac Predrag Bjelac, te Džon Džejms (John James), poznat kao Džef Kolbi (Jeff Colby) iz „Dinastije“.

1.000 gostiju

Reditelj filma o Mustafi Kemalu Ataturku, čuvenom turskom vojnom komandantu, narodnom vođi i utemeljitelju Republike Turske te njenom prvom predsjedniku je Mehmet Ada Oztekin, dok glavnu ulogu igra sjajni turski glumac Aras Bulut Ijnemli (Iynemli).

- Stvarno je bila veličanstvena premijera, hiljadu gostiju, Aras koji igra Ataturka je sjajan. Naši glumci također, Lidija prekrasna - kaže Anila Gajević, direktorica "Zone" koja je s Lidijom Kordić bila na premijeri u Istanbulu.

Navodno bi se „Ataturk“ od novembra trebao naći i u bh. kinima.

- Inače, ovo je serija od šest epizoda, emitirat će se na Foxu, a dva filma igrat će u kinima. Drugi film bi trebao stići u januaru - pojašnjava nam Gajević te dodaje da bi „Ataturk“ u naša kina trebao stići u novembru.


Lidija Kordić i Anila Gajević. Facebook

Glavni lik

Korać, Bajrović i Filipović igraju Bugare i glume na bugarskom jeziku.

Aras Bulut Ijnemli pripremao se za ulogu Ataturka tako što je proučavao arapski, perzijski, njemački i francuski, čitao je historijske knjige i gledao dokumentarne filmove, pokušavajući da što dublje razumije svoj lik.

Na visokom nivou

- „Ataturk“ je produkcijski urađen na zaista visokom nivou. I reditelj Mehmet je sjajan - govori nam Gajević iz Istanbula.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.