HOLIVUDSKE PRIČE

Kruz, Roberts, Pit... imaju svoje dublere i u privatnom životu

Roberts: Dublerica samo za noge

Piše: Fuad MUSTAFIĆ

27.5.2018

Holivudski glumci u posljednje vrijeme sve češće sami snimaju opasne scene. No, mnoge od njih mijenjaju dubleri, koji umjesto njih skaču sa zgrada, voze brze automobile, iskaču iz aviona... Holivudski glumac Tom Kruz (Tom Cruise) najviše vremena na setu provodi sa svojim dvojnikom, ali ipak najradije opasne scene snima sam.  

Snimanje spota

Na snimanju filma “Knight and Day” producenti mu nisu dozvolili da se vozi motorom u jednoj opasnoj sceni nego su za to zadužili kaskadera. To je jedina scena u filmu u kojoj vratolomije ne izvodi Kruz.

Za razliku od njega, Bred Pitt (Pit) skoro uvijek koristi istog dublera Dejvida Patersona (David). On je bio angažiran i na snimanju filma “World War Z”. Zanimljivo je da je Bredov honorar za ovu ulogu bio vrijedan skoro 14 miliona dolara, dok je dubler primao samo sedam dolara na sat.

Šauna Dugins (Shauna Duggins), zahvaljujući svom fizičkom izgledu, mijenjala je glumicu Dženifer Garner (Jennifer) u filmu “Alias”. Ona je bila i prva žena performerka koja je nominirana za nagradu EMI. Njih dvije često se druže te pojavljuju na raznim prijemima. Svaki put na sebe skrenu pažnju kako brojnih fanova, tako i novinara, jer se pojavljuju i u istoj odjeći.

Osim glumaca, usluge dublera koriste i pjevači. Dženifer Lopez (Jennifer) ne angažira dublere samo prilikom snimanja filmova, koristi ih i za muzičke spotove.

Tokom snimanja spota za pjesmu “Follow the Leaders” neke od scena bile su preteške za ženu dublerku pa je njeno mjesto zauzeo muškarac, koji je morao stati u ženske patike i na glavu staviti periku kako bi izgledao poput popularne Džej Lo.

Audicija za film

Dubler popularnog glumca Brusa Vilisa (Bruce Willis) Erik (Eric) karijeru je započeo sasvim slučajno. U mladosti je toliko ličio na glumca pa su ga prijatelji počeli zadirkivati kako bi trebao biti njegov dubler. To mu je toliko dosadilo da se javio agenciji Vilisa, a samo šest mjeseci poslije dobio je poziv iz agencije da se pojavi na audiciji za film “Unbreakable”.

Od tog momenta postao je njegov stalni dubler. On ga mijenja i u privatnom životu, a to često rade i drugi poznati glumci.

U Holivudu postoje i dubleri koji koriste samo dio tijela za snimanje scena kako bi glavne zvijezde izgledale što savršenije. Tako je Džulija Roberts (Julia) za svoju ulogu u filmu “Pretty Woman” smatrala da su joj noge previše mršave pa je unajmila dublerku Šejli Mišel (Shelley Michelle) za scene koje prikazuju njene noge.

Scena s hobitima

Sir Ian imao je više dublera u sklopu jedne uloge. Tokom igranja Gandalfa u triologiji “Gospodar prstenova” čarobnjak je zahtijevao jednog običnog dublera prilikom borbe s “orcima”, a drugog, višeg, tokom snimanje scene s hobitima kako bi izgledao viši u odnosu na njih.

Popularan među fanovima

Zvijezda “Sumrak sage” Tejlor Lotner (Taylor Lautner) koristio je dublera u filmu "Otmica", u kojem igra sina profesionalnog ubice, koji kreće da osveti njegovu smrt. Njegov dubler postao je poslije veoma popularan među fanovima poznatog glumca.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.