SRAMOTA

Toše Proeski počiva u improviziranoj grobnici na gradskom groblju u Kruševu

Rok za izgradnju bio je dvije godine, odobren je i budžet, ali obećanje nije ispunjeno ni do danas

Porodica i fanovi ljuti što Proeski još nije dobio grobnicu i spomenik kakav zaslužuje

Večernji list

17.10.2018

Jučer se navršilo 11 godina otkako je makedonski pjevač Toše Proeski poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Velike Gradiške u Hrvatskoj, a on i dalje počiva u improviziranoj grobnici na gradskom groblju u Kruševu. 

Grobnica, koja je trebala biti privremeno rješenje, sve više propada. Betonske ploče su počele tonuti, a popušta i improvizirana metalna konstrukcija koja je pokrivena i ograđena plastikom i najlonom.

Skupština Makedonije je 2008. donijela odluku o izgradnji memorijalnog spomenika preminulom pjevaču. Rok za izgradnju bio je dvije godine, odobren je i budžet, ali obećanje nije ispunjeno ni do danas.

- Prva vlada poslije Tošetove pogibije je obećala da će to preuzeti na sebe - rekao je za hrvatski “Večernji list” Slaven Ristevski, suprug Tošetove sestre Dore.


- Predstavnici nove vlade su prošle godine u medijima objavili da će ovog proljeća početi s izgradnjom groba, ali, evo, još se ništa nije dogodilo. Porodica ima napravljen projekt Tošetove grobnice, nadam se i vjerujem da će vlast ispuniti obećanje do sljedeće godine - rekao je on.

Tošetov zet naglašava da su i porodica i fanovi ljuti što Proeski još nije dobio grobnicu i spomenik kakav zaslužuje. Fanovi “makedonskog slavuja” redovno posjećuju njegovu vječnu kuću i manastir, a dolaze i ispred porodične kuće, gdje se slikaju i ostavljaju cvijeće. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.