VIDEO

"Čarobna frula" sutra na sceni NPS-a

Režiju potpisuje Muhamed Hrustanović. Promo

Piše: E. B.

5.4.2019

Opera Volfganga Amadeusa Mocarta (Wolfgang Amadeus Mozart) „Čarobna frula“ u režiji Muhameda Hrustanovića bit će izvedena sutra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigirati Josip Šego.  

- Ova priča je kao obavezna operna literatura, a pogotovo u teatrima njemačkog govornog područja, ističe se jedno posebno djelo komponirano od fenomena umjetničke muzike. „Čarobna frula“ namijenjena je svim generacijama - poručio je reditelj. 

Iz ove pozorišne kuće kažu da je Mocart bio revolucionar.

- U svoje opere vješto je šifrirao poruke i pouke koje su imale snagu da mijenjaju svijest gledalaca. Na prvi pogled opera zapostavlja žene, društvo ih izolira od vodećih položaja, posmatra kao manje bitna bića. Međutim, pažljivo oko shvati da sve prepreke postavljene pred muškarca nije moguće savladati bez vodeće ruke žene! Da li je muški istovremeno i „jači“ spol? Ova opera briše sve konzervativne linije razmišljanja te pokazuje da u biti vlast bez žena nije moguća. Također, primjetna je kritika društva i društvenog poretka te generalno kritika ljudske vrste koja često zaboravlja da je svaka individua prvenstveno „čovjek“ i u skladu s time bi se trebali ophoditi jedni prema drugima. Uzajamno poštovanje, bez površinskih protokola i tradicija, temelj je suživota na planeti Zemlji. U „Čarobnoj fruli“ se brišu granice između dobrog i lošeg, svaki čovjek ima dva lica koja, ovisno o situaciji, izlaze na vidjelo. Ova opera je i ljubavna priča dvoje djece koja tokom dramske radnje „odrastaju“ i postaju zreli da bi na kraju bili u mogućnosti isključivo u zajedništvu preuzeti moć nad dobrim te vladati pravedno, vođeni ljubavlju - kažu iz NPS-a. 

Rezervacija i kupovina ulaznica je na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.