KRALJEVSKA DRAMA

Novi problemi za Megan i Harija

Njihov novi život izvan kraljevske porodice službeno počinje na proljeće

Megan i Hari. Agencije

I. K. / Avaz.ba

26.1.2020

Megan Markl (Meghan Markle) morat će odustati od traženja britanskog državljanstva jer se ne može obavezati na to da izvan te zemlje provede 90 dana.

Vojvotkinja od Saseksa, prema pisanju britanskih medija, petogodišnji proces stjecanja državljanstva započela je nakon vjenčanja u maju 2018. godine. Izvor iz britanske vlade tvrdi da će njeno i Harijevo (Harry) preseljenje u Kanadu zaustaviti taj proces jer ne može dokazati "snažnu obavezu prema Velikoj Britaniji i namjeru da tu živi".

Megan, Hari i Arči. Agencije

Megan i Hari najavili su da će svoje vrijeme dijeliti između Velike Britanije i Sjeverne Amerike, ali nisu otkrivali u kojem omjeru. Svako izostajanje iz Velike Britanije bit će zabilježeno. Megan bi nakon pet godina dobila dozvolu da u Velikoj Britaniji ostane neodređeno dugo te bi time ušla u završnu fazu stjecanja državljanstva. U prve tri godine od podnošenja zahtjeva morala bi u Velikoj Britaniji biti 270 dana godišnje. Ipak, u određenim slučajevima nadležne službe mogu pokazati razumijevanje za odsustvo, ali morala bi im predočiti dovoljno jake razloge za to.

Podsjetimo, princ Hari u ponedjeljak je napustio Britaniju kako bi se ponovno susreo s Megan i sinom Arčijem (Archi) u Vankuveru. Njihov novi život izvan kraljevske porodice službeno počinje na proljeće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.