MANGUP I DIVA

Josipa Lisac i Karlo Metikoš: Dnevnik jedne ljubavi

Ona i danas pjeva u čast muškarca kojeg i dalje neizmjerno voli. Sreli su se 1971. na koncertu u Petrinji. Metikoš je imao 51 godinu kada je iznenada preminuo

Piše: L. KARAHMET - PUJAGIĆ / Avaz.ba

16.2.2020

Josipa Lisac - Avaz
Metikoš i Lisac: Bila je to ljubav na prvi pogled - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Nikada nismo razgovarali onako monstruozno, kako ja danas čujem ljude da razgovaraju. Nikada nismo jedno drugom opsovali ili zalupili vrata. Šta smo imali jedno drugom da kažemo, rekli bismo to odmah, nismo ostavljali za kasnije. Sve smo rješavali razgovorom. Kada bi neko od nas bio indisponiran ili pod stresom, drugi bi ga dizao, tako smo se izmjenjivali i funkcionirali, izjavila je legendarna Josipa Lisac o čovjeku svog života - Karlu Metikošu.

Ova muzička diva proslavila je 70. rođendan u petak, na Dan zaljubljenih. Proslavila ga je koncertom u Beogradu. Žena, čija je muzika čista ljubav, iza svojih pjesama krije  nevjerovatnu ljubavnu priču. Ona i danas pjeva u čast muškarca kojeg i dalje neizmjerno voli.


Emotivne riječi


Jednu od najljepših ljubavnih priča u bivšoj Jugoslaviji prekinula je, što se za njihov odnos može uvjetno reći, Karlova smrt 10. decembra 1991.  Imao je 51 godinu kada je iznenada preminuo.

Prije nekoliko dana na Instagram profilu Josipe Lisac pojavila se fotografija Karla Metikoša s njegovom biografijom. Povod je bio njegov rođendan.

Josipa, koja poručuje da je mlađa 30 godina od svojih realnih godina, tako divno govori o svom Karlu i riječima je u velikoj mjeri približila veličinu njihovih emocija.

- Pamtim ga po svim ludostima koje je radio i odmah krenem da se smijem. Uvijek je bio u velikom društvu i što bi ljudi više „padali“ od smijeha, on bi postajao sve smješniji. Ludnica totalna. Karlo je bio gospodin, ali je imao primjese mangupa. Sve ljude je zavodio. I muškarce i žene – izjavila je Lisac.

Josipa je Karla, koji je bio i njen mentor i saradnik, srela 1971. na koncertu u Petrinji. Pjevačica koja je u to vrijeme imala 21 godinu i Karlo, koji je nastupao pod imenom Met Kolins, zaljubili su se na prvi pogled.



Vanserijski talent

Metikoša je Josipa oduševila na mnogo načina, pa i glasom. Bio je impresioniran time da njen glas može otpjevati sve. Zajedno s Ivicom Krajačom, napisao je sve pjesme za Josipin prvi studijski album „Dnevnik jedne ljubavi“ 1973. godine. Kažu da su njegova ljubav i podrška koju je pružao Josipi u velikoj mjeri bile zaslužne za njene uspjehe, uz njen vanserijski talent.

I Josipa, koja je u muziku ušla rano, pjevajući u Dječijem horu Radio-televizije Zagreb i rok bendovima „O’Hara“ i „Zlatni akordi“, bila je očarana Karlom.

- Sreća, to je svaki susret s njim, njegov dah na licu mom. Sreća, njegov korak, njegov glas, nježni poljupci kroz noć, sasvim jednostavno, on, on je sve što tražim još od života sada svog - poručuje Josipa u pjesmi „Sreća“, koja je samo jedna u nizu u kojoj su sačuvane tajne njene ljubavi s Karlom.

Možda je nekim ljubavnim parovima teško da usklade emocije i posao, njima je to, međutim, bilo tako jednostavno. Njihova ljubav dovela je do 13 LP albuma i CD-ova, hitova „Magle“, „Lisica“, „Danas sam luda“, „Dok razmišljam o nama“.

Za Josipinu muziku uvijek se govorilo da je korak ispred vremena, a njena inovativnost potpomognuta Karlovom vizijom proizvela je prvu hrvatsku rok operu „Gubec Beg“ 1975.  Ariju „Ave Maria“ iz ove opere muzička zvijezda i danas izvodi na koncertima.

Jedno za drugo

 Ja sam Karla izabrala jer žene, ipak, biraju. On je bio zgodan, bio je moj idol. Znala sam da ćemo biti zajedno u životu. Mi smo rođeni u znaku vodenjaka i ljubav nam je zajednička. Predodređeni smo bili jedno za drugo – izjavila je Lisac u jednom intervjuu.

quote
<p>Iako se nikad nisu vjenčali, bila je to ljubav, sve dok ih smrt nije rastavila</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.