REAKCIJE

Pol Mekartni pozvao na borbu protiv rasizma

Moramo više naučiti, više slušati, više govoriti, obrazovati se i, najvažnije od svega, nešto poduzeti - napisao je Mekartni

Pol Mekartni. Agencije

L. K. P. / Avaz.ba

8.6.2020

Legendarni pjevač grupe "The Beatles", Pol Mekartni (Paul McCartney) priznao je da je zgrožen i bijesan zbog rasizma koji vlada svijetom.

Nakon tragičnog ubistva Džordža Flojda (George Floyd) u Mineapolisu, 77-godišnji muzičar Sir Pol Mekartni na društvenim je mrežama pozvao je na borbu protiv rasizma te se prisjetio koncerta u Džekonsvilu koji su "The Beatles"održali 1964.

-Dok posmatramo proteste i demonstracije širom svijeta, znam da se mnogi pitaju šta mogu učiniti kako bi pomogli. Niko od nas nema sve odgovore i ne postoji jednostavno rješenje, no to moramo promijeniti. Svi moramo zajedno raditi da nadjačamo rasizam u bilo kojem obliku. Moramo više naučiti, više slušati, više govoriti, obrazovati se i, najvažnije od svega, nešto poduzeti - napisao je Mekartni.


Mekartnijeva objava na društvenim mrežama. Twitter

-Kada su "The Beatles" 1964. trebali održati koncert u Džekonsvilu u SAD, saznali smo da će publika biti odvojena na crnce i bijelce. To nam se činilo pogrešno. Rekli smo da nećemo održati koncert ako će u publici vladati segregacija. Popustili su i održali smo normalni koncert. Onda smo se pobrinuli da to postane klauzula u našim ugovorima. Nama je to bila potpuno zdravorazumska stvar -dodao je.

-Ogorčen sam i bijesan da je od tada prošlo gotovo 60 godina, a svijet još uvijek prolazi šokove poput užasnih scena besmislenih smrti Džordža Flojda i nebrojenih drugih za koje je kriv rasizam u policiji. Svi ovdje podržavamo i stojimo uz one koji protestiraju i dižu svoj glas u ovom trenutku. Želim pravdu za porodicu Flojda. Želim pravdu za sve koji su umrli i patili. Šutjeti u ovakvom trenutku nije opcija - rekao je Pol Mekartni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.